X

Γίνε ειδικός στην στοματική υγιεινή

Ποιους κινδύνους για την υγεία μας «εκτρέφουμε» αν δεν προσέχουμε τα δόντια μας; Δείτε απλές και γρήγορες κινήσεις για γερά δόντια και ούλα, που χαρίζουν αστραφτερό χαμόγελο.

Ant1news

«Όλα είναι θέμα συνήθειας» κι όλα εκπορεύονται από το πόσο δείχνουμε στον εαυτό μας ότι τον αγαπάμε και τον φροντίζουμε, λένε οι ειδικοί, που υπογραμμίζουν ότι συχνά η στοματική μας υγιεινή είναι δείκτης για την σωματική μας υγεία, συχνά και την ψυχολογική μας κατάσταση και διάθεση.

Ως «στοματική υγιεινή» εννοείται το σύνολο των ενεργειών μας για την φροντίδα και την προστασία δοντιών και ούλων, την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, την αποτροπή εκδήλωσης τερηδόνας και ουλίτιδας, αλλά και ο συνδυασμός όλων αυτών με την σωστή διατροφή και τις τακτές επισκέψεις στον οδοντίατρο μας, που διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο υγείας όλης της στοματικής κοιλότητας.

Οι μεγαλύτερες «πληγές» της στοματικής υγιεινής είναι:

-η μικροβιακή πλάκα, ο λεπτός υμένας-εστία μικροβίων που επικάθεται στο σμάλτο των δοντιών. Όσο δεν αντιμετωπίζεται (με αποτελεσματικό και τακτικό βούρτσισμα), διαλύει την αδαμαντίνη, προκαλώντας «τρύπες» στην επιφάνεια των δοντιών.

-η τερηδόνα, ο κύριος λόγος που «χάνουμε» τα δόντια μας. Δημιουργείται από την εισχώρηση μικροβίων στο εσωτερικό των δοντιών. Τα μικρόβια αναπτύσσονται και καταστρέφουν τους σκληρούς ιστούς των δοντιών, διασπώντας τα βασικά συστατικά  τους, όπως η αδαμαντίνη κι η οδοντίνη.

-η ουλίτιδα, η πιο συχνή πάθηση στην στοματική κοιλότητα. Είναι η ανάπτυξη φλεγμονών στα ούλα, τα οστά της γνάθου και τους ιστούς που τα συνδέουν, συγκρατώντας τα δόντια στις θέσεις τους. Είναι μια λοίμωξη, που αν δεν αντιμετωπιστεί (με αποτελεσματικό βούρτσισμα δοντιών και ούλων, χωρίς πίεση για να μην προκαλούνται πληγές: *ενδείκνυται η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας που έχει αισθητήρα πίεσης), μπορεί να γίνει χρόνια και να οδηγήσει σε απώλειες δοντιών.

Η έλλειψη σωστής και καθημερινής φροντίδας της στοματικής υγιεινής δεν οδηγεί μόνο σε απώλειες δοντιών, εξέλιξη με αρνητικά αποτελέσματα και στην εμφάνιση μας, άρα και στην ψυχολογία, την αυτοπεποίθηση και την συμπεριφορά μας όταν βρισκόμαστε με άλλους, αλλά είναι γενεσιουργός αιτία και άλλων «δεινών», με …απλούστερο την άσχημη αναπνοή.

Ακόμη χειρότερα, παθήσεις όπως τα αποστήματα της ουλίτιδας, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιφέρουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στη γενική υγεία του σώματος μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή και επιπλοκές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μοναδικό «αντίδοτο» για όλα αυτά είναι η πρόληψη. Αυτό σημαίνει τακτικό, καθημερινό και αποτελεσματικό βούρτσισμα δοντιών και ούλων, με τα σωστά εφόδια, όπως τονίζουν οι ειδικοί,  (προτιμήστε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα πχ. από την σειρά της Oral-B σε σχέση με μια απλή, προσθέτοντας στην «φαρέτρα» σας οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα, στοματικά διαλύματα, μεσοδόντια βουρτσάκια κ.α.), καθώς όπως σημειώνουν, αυτή είναι η «σωστή άμυνα», που πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία και να μας «συντροφεύει» εφ΄ όρου ζωής.