X

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – πέντε αριθμοί που συγκλονίζουν

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης έχουν προγραμματιστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ant1news

Με κεντρικό μήνυμα «SΙΜΙΟ Plus - Εδώ είναι το σημείο σου», το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποστηρίζει στη φετινή εκστρατεία του τη στρατηγική για την πρόληψη των νοσημάτων. Στόχος παραμένει η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας στον πληθυσμό, η εξάλειψη των ανισοτήτων στην υγεία και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για υιοθέτηση υγιών και ασφαλών στάσεων και συμπεριφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργεί ως βασική δράση το νέο κέντρο συμβουλευτικής και ανώνυμου ελέγχου για τον HIV “SΙΜΙΟ Plus” στην Πολυκλινική Αθηνών, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός”. Με την ευκαιρία αυτής της δράσης θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Η δεύτερη δράση είναι ο φωτισμός της Πολυκλινικής Αθηνών, την ίδια μέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει στο κτίριο διεπιστημονική ομάδα ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ με ειδικά διαμορφωμένο promo-stand για τη λειτουργία του κέντρου δωρεάν και ανωνύμου έλεγχου για HIV “SIMIO Plus”, μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού.

Η τρίτη δράση αφορά πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου, με ομάδα δρόμου μου θα ενημερώνει τους νέους σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σπουδαστήρια.

 

Πέντε αριθμοί που συγκλονίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UNAIDS) έδωσε στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως.

Μία νέα μόλυνση κάθε 17 δευτερόλεπτα

Περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο το 2016. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε 17 δευτερόλεπτα καταγράφεται μια νέα μόλυνση ή 5.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα.

Στην Αφρική δύο μολύνσεις στις τρεις

Στους ενήλικες ο αριθμός των νέων μολύνσεων παγκοσμίως μειώθηκε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια: από 1,9 εκατομμύριο το 2010 σε 1,7 εκατομμύριο το 2016.

Οι περισσότερες νέες μολύνσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αφρική, δηλαδή περίπου δύο στις τρεις.

 

Υποδιπλασιασμός των νέων μολύνσεων σε παιδιά

Οι νέες μολύνσεις στα παιδιά μειώθηκαν σημαντικά: από το 2010 έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί περνώντας από τις 300.000 στις 160.00 το 2016.

Η μείωση αυτή οφείλεται στις εκστρατείες ελέγχου των εγκύων στην Αφρική αλλά και από την αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν ώστε να μην μεταδίδεται η ασθένεια από τις μητέρες στα παιδιά.

36,7 εκατομμύρια φορείς του HIV

36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του UNAIDS το 2016.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας του ρυθμού μετάδοσης του ιού, που παραμένει υψηλός, καθώς και εξαιτίας της μεγαλύτερης πρόσβασης σε αντιρετροϊκά φάρμακα στις πιο φτωχές χώρες.

 

20,9 εκατομμύρια φορείς του ιού έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία

Σήμερα 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι –τρεις φορές περισσότεροι από το 2010-- έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία, αν λαμβάνεται τακτικά, εμποδίζει την εμφάνιση του AIDS και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αποτέλεσμα: οι θάνατοι που συνδέονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% από το απόγειό τους το 2005 (1,9 εκατομμύριο θάνατοι), σε ένα εκατομμύριο το 2016.