X

Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν στο “ξεμάτιασμα”!

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας προειδοποιεί για τους κίνδυνους που «εγκυμονούν» οι εναλλακτικές θεραπείες για τον πονοκέφαλο. Περισσότερο ευαίσθητες οι γυναίκες.

Ant1news

Μπορεί το ξεμάτιασμα να μη θεωρείται μέθοδος που αναγνωρίζεται από τους επιστήμονες, αναγνωρίζεται όμως απόλυτα από τους Έλληνες που πιστεύουν βαθιά ότι θα απαλλαγούν άμεσα από τον πονοκέφαλο!

Συγκεκριμένα 6 στους 10 Έλληνες πιστεύει ότι το ξεμάτιασμα είναι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα είναι σημαντικό ότι το ποσοστό όσων πασχόντων καταφεύγουν σε... ξεματιάστρα, είναι μεγαλύτερο εκείνων που δηλώνουν ότι πιστεύουν συνειδητά στην ευεργετική επίδραση της διαδικασίας, που προσδιορίζεται σε 40%.

«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο» σχολίασε στο kathimerini.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμος Μητσικώστας.

Τόνισε ακόμα ότι «ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, ενώ πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει γενετική προδιάθεση, δηλαδή διαθέτει το σχετικό γονίδιο, να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν, από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά και την απώλεια ρουτίνας – τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμα πυκνώνουν οι ημικρανίες. Στατιστικά, ο «κλήρος» πέφτει στις γυναίκες. «Διαπιστώσαμε ότι τα 2/5 των γυναικών έχουν τη γενετική προδιάθεση» αναφέρει.

Σε ότι αφορά στους τρόπους που επιστρατεύονται για να αντιμετωπιστεί ο πονοκέφαλος ο κ. Μητσικώστας αναφέρει, «Όχι μόνον τα μαντζούνια και άλλοι παραδοσιακοί τρόποι δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αλλά ακόμα και η υπερδοσολογία αναλγητικών επιδεινώνει κάποιες φορές την κεφαλαλγία».

Η έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας έγινε σε δείγμα 10.000 πολιτών.