Πολιτισμός

28 Ιουλίου 2019 15:52

Χωρίς αναβατόριο η Ακρόπολη έως το τέλος Ιουλίου

Διάβασέ μου το...

Γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Τι δηλώνει η αρμόδια Έφορος Αρχαιοτήτων.

Χωρίς αναβατόριο η Ακρόπολη έως το τέλος Ιουλίου
-

Απρόσιτος από άτομα με ειδικές ανάγκες που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο θα είναι για ακόμη αρκετές ημέρες ο Ιερός Βράχος, καθώς το αναβατόριο στην Ακρόπολη έχει υποστεί σημαντική βλάβη, η οποία χρειάζεται ημέρες για να επισκευαστεί.

Το τεχνικής φύσεως πρόβλημα προέκυψε το Σάββατο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και ενώ ορδές ταξιδιωτών από διάφορα μέρη του πλανήτη βρίσκονται στην Αθήνα, για να θαυμάσουν από κοντά και τις αρχαιότητες της. Δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί πριν απο τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε τελειώνει ο Ιούλιος και μπαίνει ο Αύγουστος

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 και τον Ant1news.gr η Ελένη Μπάνου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, «αυτήν την στιγμή το αναβατόριο δεν λειτουργεί. Ήρθε εξωτερικός συντηρητής και το ήλεγξε. Διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυθημερόν».

«Απαιτείται ένα εξάρτημα, το οποίο ήδη έχει παραγγελθεί από το εξωτερικό και αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Αμέσως θα επισκευαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία», αναφέρει η κ. Μπάνου

Ακρόπολη - αναβατόριο

Χρειάζεται νέο αναβατόριο

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, «παραμένει επιτακτική η ανάγκη της εγκατάστασης νέου αναβατορίου, με εκσυγχρονισμένη λειτουργία και φυσικά και με την δυνατότητα να δέχεται όχι μόνο αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και φορείο».

Όπως επισημαίνει η κ. Μπάνου, γίνονται συνεχείς συσκέψεις, ώστε να εκπονηθούν οι ανάλογες μελέτες, που θα κατατεθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση.

Πριν από λίγο καιρό, είχε προκληθεί σάλος, καθώς, όταν και πάλι ήταν εκτός λειτουργίας ο αναβατήρας, γονείς και φίλοι ενός παιδιού σε αναπηρικό αμαξίδιο, του 12χρονου Ερμή,  αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν με τα χέρια μέχρι την κορυφή του Ιερού Βράχου για να μπορέσει να δει από κοντά τα μνημεία.

Ακρόπολη - αναβατόριο