Πολιτισμός

09 Σεπτεμβρίου 2019 14:37

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: σκόρπισε θλίψη με το πρόωρο φευγιό του (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο του σπουδαίου τραγουδοποιού. Το "αντίο" των συναδέλφων του και η μοναδική πορεία του...

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: σκόρπισε θλίψη με το πρόωρο φευγιό του (εικόνες)
-

Ο αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε ηλικία 63 ετών σοκάρει και γεμίζει θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ξεκινώντας από το συγκρότημα «Τερμίτες» αρχές της δεκαετίας του 1980 για να ακολουθήσει την προσωπική του σταδιοδρομία το 1989, ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Διδυμότειχο μπλουζ, Εκεί στο Νότο, Ένας Τούρκος στο Παρίσι, Tερατάκια τσέπης, Έλα ψυχούλα μου, η μεγάλη συναυλία του το 2012 στο Καλλιμάρμαρο με προσκεκλημένους του τους Ανταμό, Μπραντουάρντι, Κριστόφ, Καροτόνε, Διονύση Σαββόπουλο, Διονύση Τσακνή, Ελεονώρα Ζουγανέλη και τόσους άλλους εκλεκτούς που ζωντάνεψαν το cd του «Οι 'Αγγελοι Ζουν Ακόμη στη Μεσόγειο». Κι αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου η κοινή συναυλία που θα έδινε μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, στο Ηρώδειο υπέρ των 30.000 παιδιών που αγκαλιάζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Δεν πρόλαβε όμως…

Η καρδιά του τον πρόδωσε. Στις 4:30 το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για το περιστατικό και εστάλη κινητή μονάδα με γιατρό, ο οποίος ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ο Λ. Μαχαιρίτσας ήταν ήδη νεκρός. Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς της ΠΟΕΔΗΝ ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μπορεί να ζούσε αν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού Βόλου, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τον Πτελεό Μαγνησίας, έδωσε η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

«Οι εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης μας συγκινούν. Ο ίδιος θα επιθυμούσε διακριτικότητα και απλότητα», αναφέρουν οι οικείοι του σε ανακοίνωσή τουςΗ οικογένεια του ανακοίνωσε επίσης πως η κηδεία του αγαπημένου καλλιτέχνη θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτέμβριου στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, στις 15:30. Παράλληλα, οι δικοί του άνθρωποι ζητούν, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση "Μαζί για το παιδί".

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του ΒόλουΑπό πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική καθώς σε ηλικία 6 ετών αρχίζει τα μαθήματα πιάνου για έναν μόλις χρόνο. Σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το Help των Beattles. Σε τρία χρόνια ανακαλύπτει το Revolver, και πάλι των Beattles. Η πρώτη δουλειά που κάνει είναι στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως Μάτσας και Υιός, αλλά η ασυνέπεια στο ωράριο της εταιρείας είναι η αιτία που τον διώχνουν. Συμπτωματικά τα προσωπικά του albums κυκλοφορούν από την MINOS-EMI, με πρώτο το άλμπουμ του 1978, με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ο συνάδελφός του, Κώστας Μακεδόνας, μιλώντας στην εκπομπή "Καλοκαίρι Μαζί" εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του "πολύ καλού φίλου" του όπως είπε και μίλησε για τις στιγμές που βρέθηκαν μαζί επί σκηνής.

Για μια πολύ άσχημη ημέρα έκανε λόγο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τόνισε ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός της γενιάς του, μια όμορφη ψυχή που θα ζει μέσα από τα τραγούδια του.

Εμφανώς σοκαρισμένος από την τραγική είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο Δημήτρης Σταρόβας τόνισε ότι ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, «είναι ένα κεφάλαιο μόνος του» είπε χαρακτηριστικά.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Για έναν εμπνευσμένο άνθρωπο, έναν «ιδιαίτερο βάρδο» και έναν σεμνό άνθρωπο έκανε λόγο ο Γιάννης Ζουγανέλης. «Φεύγει από τη ζωή ένα χαμόγελο, μια κατάσταση, η οποία δεν επανέρχεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τον δικό της τρόπο αποχαιρετά τον αγαπημένο καλλιτέχνη η Έλενα Ακρίτα. «Με Διδυμότειχο μπλουζ σε αποχαιρετάμε σήμερα. Α ρε Λαυρέντη...» έγραψε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά» αναφέρει στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη.

"Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το «Διδυμότειχο Μπλουζ» μέχρι το «Νότο» συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές & γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του" αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ερμηνευτής και συνθέτης, από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς αφήνει τα τραγούδια του κληρονομιά στον Πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

"Ένας αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έφυγε αφήνοντας τα τραγούδια του, που τόσα χρόνια τραγουδάγαμε μαζί, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα»" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

"Καλό ταξίδι Λαυρέντη… Σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την ξαφνική απώλεια ενός δικού της ανθρώπου, του σπουδαίου τραγουδοποιού και τραγουδιστή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε θα τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη όλων μας για πάντα. "Αιώνια πιστός" στον Σύλλογο,  ήταν τακτικός θαμώνας στις «πράσινες» εξέδρες σε όλα τα αθλήματα και ήταν ένας ενεργός φίλαθλος που έπαιρνε θέση για το αγαπημένο του "τριφύλλι". Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Καλό ταξίδι Λαυρέντη…» αναφέρει ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η ανακοίνωση από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός: "Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για τον απροσδόκητο χαμό του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και τραγουδιστή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Καλό ταξίδι Λαυρέντη…"

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου «αποχαιρέτησε» τον φίλο του Λαυρέντη με μία συγκινητική ανάρτηση στο Instagram.

Ο τραγουδιστής ανέβασε μία φωτογραφία από την τελευταία συναυλία που έδωσαν πριν τρεις μέρες μαζί στον Βόλο, με στίχους από το τραγούδι «Ψέματα».

«Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα,

ένα αστείο χαζό, ένα όνειρο

Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα,

ένα αστείο χαζό, εγώ χωρίς εσένα...» 

Νίκος Πορτοκάλογλου - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θέλησε να πει το δικό του «αντίο» στον αγαπημένο του φίλο και συνάδελφο, με το τραγούδι τους «Να δεις τι σου 'χω για μετά».

«Λαυρέντη μου πολυαγαπημένε!!! Να 'χεις καλό ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων!!! Δώσε μια αγκαλιά κι από μένα σε όλα τα φιλαράκια που σε περιμένουν!!! Καλή αντάμωση ρεεε!!!», έγραψε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη λεζάντα που συνόδευε το τραγούδι.