Πολιτισμός

10 Σεπτεμβρίου 2019 11:22

Η φοβερή ιστορία του “Ιβάν του Τρομερού” που επιστρέφει “σπίτι” του μετά από δεκαετίες (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Απίστευτη ιστορία του έργου Τέχνης που περιπλανήθηκε σε άλλη ήπειρο, επί δεκαετίες.

Η φοβερή ιστορία του “Ιβάν του Τρομερού” που επιστρέφει “σπίτι” του μετά από δεκαετίες (βίντεο)
-

Ένας πίνακας που μέχρι τώρα θεωρείτο ότι είχε καταστραφεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιστρέφει στην Ουκρανία, σε μια ιστορία που ενώνει έναν επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, έναν ερευνητή ιστορικό και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Για δεκαετίες ο πίνακας «Ιβάν ο Τρομερός», φτιαγμένος από λάδι το 1911, κρεμόταν σε ένα σπίτι στο Κονέκτικατ, περνώντας από χέρι σε χέρι αγοραστή, επειδή ήταν πολύ μεγάλος για να μετακινηθεί.

Το 2017 οι ιδιοκτήτες του παιδιού κάλεσε οίκο δημοπρασιών της Βιρτζίνια, για να πουλήσουν τα έργα τέχνης, επειδή μάζευαν το σπίτι για να μετακομίσουν σε κοινότητα συνταξιούχων.

Μεταξύ των έργων βρισκόταν και ο πίνακας, την αξία του οποίου αγνοούσαν.

Ειδικός της Τέχνης, ωστόσο, είδε το έργο και ξεκίνησε την έρευνα με σκοπό να διαπιστώσει την ιστορία του και να εκτιμήσει την αξία του.

Έτσι, διαπίστωσε πως πρόκειται για τον διάσημο πίνακα του 16ου αιώνα με τον Ρώσο Τσάρο, ο οποίος είχε κλαπεί από Μουσείο Τέχνης από τους ναζί.

Η ίδια ήταν που ενημέρωσε το FBI και συγκεκριμένα το τμήμα του που ασχολείται με τις κλοπές έργων Τέχνης.

Σύμφωνα με τις Αρχές ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του πίνακα είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την Ελβετία το 1946 και ίσως είχε υπηρετήσει στο Στρατό της Ελβετία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφού είχε πεθάνει την ίδια περίοδο.

Τώρα, μετά από δεκαετίες στις ΗΠΑ, ο πίνακας παραδόθηκε στον Ουκρανό Πρέσβη και πήρε το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του.

Σε εκδήλωση που έγινε στον οίκο δημοπρασίας η ηλικιωμένη μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια του πίνακα δήλωσε ότι είναι κι εκείνη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να επισκεφτεί την Ουκρανία, για να δει τον πίνακα που θα κρέμεται στο μουσείο.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ