Πολιτισμός

12 Φεβρουαρίου 2024 06:48

Εορτολόγιο - 12 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Διάβασέ μου το...

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, σε ποιους πρέπει να ευχηθείτε Χρόνια Πολλά. Ποιους Αγίους τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εορτολόγιο - 12 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
-

Σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον συναξαριστή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμάται η μνήμη:

  • Μελετίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας (†381)Αντωνίου Β` πατριάρχου Κων/πόλεως (†901).
  • Μαρτύρων Πλωτίνου και Σατορνίνου.
  • Νεομάρτυρος Χρίστου Κηπουρού, του εν Κων/πόλει (†1748).
  • Οσίας Μαρίας, της μετονομασθείσης Μαρίνος.

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα:  Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα, Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτίνη, Πλωτή, Πλωτίνα, 

Η 12η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ερυθράς Χειρός (από το σύμβολο της κόκκινης παλάμης που σημαίνει STOP στην στρατολόγηση παιδιών σε πολέμους)

Επίσης, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γάμου

Ανατολή ήλιου: 07:19 - Δύση ήλιου: 17:59

Σελήνη 2.8 ημερών

Ποιος ήταν ο άγιος Μελέτιος

O άγιος Μελέτιος γεννήθηκε περίπου το 310 στη Μελιτινή της Μικρής Αρμενίας. Έκανε λαμπρές σπουδές και εθεωρείτο πολύ μορφωμένος, ευσεβής και ενάρετος χριστιανός. Το 357 χειροτονήθηκε επίσκοπος Σεβαστείας και τρία χρόνια αργότερα αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Η θεοσέβειά του, το ήθος του χαρακτήρα του και οι πλούσιες πνευματικές του αρετές, τον έκαναν γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητό στη εκκλησιαστική κοινότητα. Για το λόγο αυτό, όταν έφθασε στη Αντιόχεια όλοι οι πιστοί, βγήκαν στους δρόμους για να τον υποδεχθούν και να λάβουν την ευλογία του. Στη νέα του όμως έδρα ο Μελέτιος παρέμεινε μόνον τριάντα ημέρες διότι οι ραδιουργίες των κακόδοξων αρειανών, έπεισαν τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο να τον εξορίσει στην Αρμενία. Τελικά όμως θριάμβευσε η δικαιοσύνη του Θεού. Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας, συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη το 381 την Β` Οικουμενική Σύνοδο, ο Μελέτιος εκλήθη να λάβει μέρος στη Σύνοδο και μάλιστα ως πρόεδρος αυτής. Δυστυχώς ο άγιος εκοιμήθη πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου και η κηδεία του έγινε με την συμμετοχή όλων των πατέρων της Συνόδου και χιλιάδες πιστών λαού, ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπο του Αγίου.

Πηγή: ecclesia.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ράφα: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και δεκάδες νεκροί

Όστιν: Στο νοσοκομείο ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, μεταβίβασε τις εξουσίες του

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ