Έβρος

01 Φεβρουαρίου 2021 13:38 Τελευταία ενημέρωση : 01 Φεβρουαρίου 2021 21:16

Αλεξανδρούπολη: Πνίγηκε πυροσβέστης που επιχειρούσε για απεγκλωβισμό μαθητών

Διάβασέ μου το...

Τραγωδία με πυροσβέστη που παρασύρθηκε απο τα ορμητικά νερά. Σαρωτικές πλημμύρες στην περιοχή.

Αλεξανδρούπολη: Πνίγηκε πυροσβέστης που επιχειρούσε για απεγκλωβισμό μαθητών
-

Πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε απ’ τα νερά μέσα απ’ το πυροσβεστικό του όχημα στον Απαλό, στην Αλεξανδρούπολη ενώ πήγαινε ν’ απεγκλωβίσει μαθητές από δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το πυροσβεστικό όχημα ακινητοποιήθηκε στο τέλος του δρόμου προς το Δημοτικό Σχολείο Απαλού όπου παρέμεναν αποκλεισμένοι μαθητές και δάσκαλοι, αφού έπεσε σε ρέμα που λόγω των νερών δεν φαινόταν. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τον άτυχο Πυροσβέστη που δεν πρόλαβε να βγει έξω και δυστυχώς βρέθηκε νεκρός στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”.

Σοκαρισμένοι οι συνάδερφοι του, αστυνομικοί και όσοι βρέθηκαν στο σημείο, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι “έφυγε” στο καθήκον τόσο άδικα.

O αδικοχαμένος άνδρας ήταν 46 ετών και πατέρας τριών παιδιών.


Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για το θάνατο του πυροσβέστη

Νεκρός πυροσβέστης - κακοκαιρία - Αλεξανδρούπολη

Σε ανακοινωση της Πυροστεστικής αναφέρεται:

"Σήμερα, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, το Π.Σ. 3538 της Π.Υ. Αλεξανδρούπολης εκτελούσε περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης για παροχή βοηθείας.

O Αρχιπυροσβέστης Ζαφειρόπουλος Ιωάννης, ετών 46, ενώ βρισκόταν εκτός του ανωτέρω οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών εντός τσιμενταύλακα.

Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε  με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Για τις συνθήκες και τα  αίτια που προκάλεσαν το θάνατο  του πυροσβεστικού υπαλλήλου  θα διενεργηθεί προανάκριση και  Ένορκη Διοικητική Εξέταση".

Έβρος - Σουφλί - πλημμύρες

Συλλυπητήρια απο τους πολιτικούς

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου κατά την επιχείρηση διάσωσης μαθητών στον Απαλό Έβρου. Είναι μεγάλη η οφειλή της πατρίδας μας στους ήρωες της Πυροσβεστικής. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η απώλεια του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να βοηθήσει μαθητές που κινδύνευαν, μας γεμίζει θλίψη. Η σκέψη όλων είναι με την οικογένειά του, συμπαραστάτης της οποίας θα βρεθεί η Πολιτεία. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρε σε μήνυμα του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε να διασώσει μικρούς μαθητές από τις πλημμύρες στον Έβρο. Η αφοσίωσή του στο καθήκον, μας συγκλονίζει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Θρηνούμε την απώλεια του Αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου που έχασε τη ζωή του, προσπαθώντας να σώσει παιδιά. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στο πυροσβεστικό σώμα», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Σε ανάρτησή της η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρει «εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στην Αλεξανδρούπολη ενώ κατευθυνόταν για να συνδράμει μαθητές. Καθημερινοί ήρωες, οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν αλλεπάλληλες μάχες για όλους μας», 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

"Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφάλειας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πυροσβέστη, για τον άδικο θάνατό του στην περιοχή του Απαλού Έβρου.

Ο άτυχος πυροσβέστης επιχειρούσε μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του να πλησιάσει με ένα πυροσβεστικό όχημα τύπου Unimog στον χώρο νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου της περιοχής, όπου είχαν εγκλωβιστεί λόγω της βροχόπτωσης 21 νήπια και 100 μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί τους.

Το οδόστρωμα, όμως, από όπου επιχειρούσαν να προσεγγίσουν υπέστη καθίζηση από τα νερά χειμάρρου που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της βροχόπτωσης. Κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του ο πυροσβέστης και οδηγός του οχήματος να περισυλλέξει τον ατομικό του εξοπλισμό, παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου συνέπεια της ολικής υποχώρησης του οδοστρώματος.

Ο άδικος θάνατος του πυροσβέστη είναι η συνέχεια στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων από την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και στην περιοχή του Νομού Έβρου".

Κακοκαιρία - Έβρος - μαθητές

Κακοκαιρία - Έβρος - μαθητές

Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των μαθητών και των δασκάλων του δημοτικού και του νηπιαγωγείου της περιοχής ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 της Δευτέρας.

Υπό την επιστασία του δημάρχου, Γιάννη Ζαμπούκη και τη συνδρομή οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απομακρύνθηκαν ασφαλή από το νηπιαγωγείο συνολικά 21 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί, ενώ για τον απεγκλωβισμό των 100 μαθητών και των εκπαιδευτικών του δημοτικού σχολείου συνέδραμαν ένα λεωφορείο και στρατιωτικό στάγερ.

Έβρος - Σουφλί - πλημμύρες

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί πολλοί δρόμοι οικισμών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από τις συνεχιζόμενες έντονες καταιγίδες που σημειώνονται στην περιοχή. Στην περιοχή των Λουτρών έχει ανεβεί επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων, ενώ εξαιτίας της αύξησης των νερών στο ρέμα στην περιοχή Δωρικού προς Νίψα, τα οποία έχουν καλύψει το οδόστρωμα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Αύξηση των υδάτων παρατηρείται και στο χείμαρρο Μάνθειας στη Δ.Ε. Φερών, όπου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει προχωρήσει, με δημοτικά και ιδιωτικά μηχανήματα, στην κατασκευή αναχώματος, στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής του Πόρου, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος των υδάτων προς τον οικισμό.

Έβρος - Σουφλί - πλημμύρες

Στον Δήμο Διδυμοτείχου, διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής, αξιολογείται η κατάσταση από τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, όπου σημειώνεται «ισχυρή βροχόπτωση κατά μικρά χρονικά διαστήματα και πλημμυρικά φαινόμενα μόνο σε γειτονιές του Διδυμοτείχου και σε κάποια ρέματα του Δήμου, ενώ η στάθμη των υδάτων στον Ερυθροπόταμο παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων».

Σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων, βρίσκεται ο Δήμος Ορεστιάδας, σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, καθώς λόγω της τήξης των πάγων στη γείτονα Βουλγαρία από τις βροχοπτώσεις, ανεβαίνει σταδιακά η στάθμη του νερού των ποταμών Άρδα και Έβρου.

Σημειώνεται ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων διεκόπη η κυκλοφορία, στην Εθνική Οδό Αρδανίου-Ορμενίου, από τον οικισμό της Θυμαριάς έως τον οικισμό του Προβατώνα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σ.Σ. Κήπων, από τον οικισμό του Απαλού έως τον οικισμό της Άνθειας, από τη Δ.Ε. Φερών έως τον οικισμό του Αρδανίου και στην Επαρχιακή Οδό Αρδανίου-Ιτέας.

Ο απολογισμός της Πυροσβεστικής

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωση της ΠΥ:

"Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που εκδηλώθηκαν σήμερα 01 Φεβρουαρίου 2021, στην Π.Ε. Έβρου, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε συνολικά 66 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας. Συγκεκριμένα:

  • Στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης  55 κλήσεις, εκ των οποίων 39 για αντλήσεις υδάτων και 16 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία.
  • Στο Σουφλί 11 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για αντλήσεις και 1 για κοπή δέντρου.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκαν οι έντονες βροχοπτώσεις". 

Πηγή: Evros-news.gr, focusevro.gr. ,thesstoday.gr , evrosonline.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO