Πολιτική

17 Απριλίου 2019 21:29

“Πέρασε” από τη Βουλή το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία. "Πυρ ομαδόν" της Αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης.

“Πέρασε” από τη Βουλή το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
-

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το ψήφισμα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Στην δια εγέρσεως ψηφοφορία όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που κατέθεσε δική , του πρόταση, στήριξαν το ψήφισμα. Το ΚΚΕ είναι υπέρ της διεκδίκησης, οι βουλευτές του ωστόσο, δεν ηγέρθησαν γιατί –όπως ανέφεραν- δεν συγκεκριμενοποιούνται οι αξιώσεις, δεν περιγράφονται οι ευθύνες και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία η δική τους πρόταση.

«Είναι μία εξαιρετική συγκυρία για την υπόθεση γιατί έχει υπάρξει μία ωρίμανση στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας όπου έχει έρθει στην επιφάνεια το αντιφασιστικό κίνημα», ανέφερε κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλή ήταν παρούσα.

«Όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι λιθαράκια κομμάτια ενός παζλ που κάνουν πιο δυνατή την χώρα στην διεκδίκηση», είπε ο κ. Βούτσης. 

Προηγήθηκε ομοβροντία εναντίον της κυβέρνησης από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι όταν συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι το θέμα είναι ηθικό.

«Πάει πολύ εκεί που μας χρωστάγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε "ουδείς αναμάρτητος" κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε "και ένα μάρκο να ήταν"» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προανήγγειλε ρηματική διακοίνωση για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων αξιώσεων.

«Επί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τις παλικαριές και στις αποζημιώσεις έκανε κωλοτούμπα, μετά τις μπάντες που έπαιζαν αντάρτικα, το είδαμε κι αυτό από τον Καμμένο. Ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι είναι ηθικό το θέμα», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες απέδωσαν το άνοιγμα του θέματος από την κυβέρνηση τα υπόλοιπα κόμματα.

«Σήμερα με καθυστέρηση, στο τέλος της θητείας τους, θυμήθηκε ξανά τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όλα για τις εντυπώσεις», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά

 «Η κυβέρνηση, ουσιαστικά κάνει πλάτες, στην άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία Γερμανία, θεωρεί ότι το θέμα, και νομικά έχει λήξει», εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Τώρα ο κ. Τσίπρας γιατί διεκδικεί; Εγώ πιστεύω ότι δεν διεκδικεί τις αποζημιώσεις ο κ. Τσίπρας απλά προσπαθεί να κλέψει ψήφους από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς», σημείωσε ο Βασίλης Λεβέντης .

Δεν έλειψαν και οι προκλήσεις από χρυσαυγίτες βουλευτές που ζήτησαν από το ΚΚΕ να αποζημιώσει οικογένειες θυμάτων για τον εμφύλιο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)