Υγεία - Περιβάλλον

06 Ιουλίου 2017 15:38

Γονίδιο χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής ....μόνο σε άνδρες

Text to Speech

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για το γονίδιο που παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Γονίδιο χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής ....μόνο σε άνδρες

Μια γονιδιακή παραλλαγή, όχι σπάνια, που αποτελεί το «κλειδί» για την παράταση της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής, κατά περίπου μία δεκαετία, αλλά μόνο για τους άνδρες και όχι στις γυναίκες, που γενικά ζουν πέντε χρόνια παραπάνω από τους άνδρες.

Η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη έρχεται να προστεθεί σε έναν κατάλογο, σχετικά μικρό, γενετικών παραγόντων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα πως επηρεάζουν τη μακροζωία.

Τη σχετικά έρευνα δημοσίευσαν στο περιοδικό Science Advances οι ερευνητές που την πραγματοποιήσαν. Πρόκειται για επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ενδοκρινολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής 'Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου της Χάιφα, Τζιλ 'Ατζμον .

Μελετώντας τα γονίδια της μακροζωίας, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν φάρμακα που θα μιμούνται τη δράση τους κι έτσι θα επιβραδύνουν τη γήρανση, προσπάθεια που μέχρι στιγμής προχωρά, παρά τις τα ποικίλα εμπόδια.

Η παράταση στο προσδόκιμο ζωής από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα (από τα 39 έτη το 1875 στα πάνω από 80) οφείλονται κυρίως στις προόδους της υγιεινής, την ιατρική και τη διατροφή, μεταξύ άλλων σημαντικών παραγόντων, όπως είναι η κληρονομικότητα.

Επιστήμονες χαρακτήρισαν ενδιαφέρουσα την ανακάλυψη, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω γενετικές αναλύσεις σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και θα πρέπει να διευκρινιστεί γιατί το γονίδιο δείχνει να «προτιμά» τους άνδρες και δεν χαρίζει ανάλογη μακροζωία στις γυναίκες.

Το 2008 ερευνητική ομάδα του Μπαρζιλάι είχε ανακαλύψει γενετική μετάλλαξη σε ένα άλλο γονίδιο που ρυθμίζει την ανάπτυξη και η οποία επεκτείνει τη ζωή μόνο στις γυναίκες. Συνδυαστικά με την νέα ανακάλυψη, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα δύο φύλα ακολουθούν διαφορετικά γενετικά «μονοπάτια» ως προς τη μακροζωία.

Από την άλλη, η νέα έρευνα περιπλέκει τη σχέση μεταξύ ύψους και μακροζωίας. Καθώς οι κοντοί τείνουν να ζουν περισσότερο, οι επιστήμονες περίμεναν ότι η μετάλλαξη στο νέο γονίδιο θα οδηγούσε σε μακρόβιους άνδρες που θα είναι πιο κοντοί.

Όμως διαπίστωσαν ότι το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, καθώς η νέα μετάλλαξη της μακροζωίας συνδέεται με την αύξηση του ύψους ενός άνδρα κατά περίπου δυόμισι εκατοστά.