Οικονομία

29 Μαρτίου 2019 13:40

“Πράσινο φως” για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Text to Speech

Με ευρεία πλειοψηφία υιοθετήθηκε από την Βουλή η τροπολογία με τα «ψαλιδισμένα» κριτήρια υπαγωγής.

“Πράσινο φως” για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο διάδοχος νόμος Κατσέλη για την  προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την υπουργική τροπολογία στήριξαν με την ψήφο τους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη που υπέβαλλε και το αίτημα για τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία.

Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ 33 καταψήφισαν. «Παρών» ψήφισαν 4 βουλευτές του ΚΚΕ.

Η αρχική ρύθμιση σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία ψαλιδίστηκε με στόχο να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΚΤ και τον SSM που εξέφραζαν αντιρρήσεις.  Για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει τις 100.000 ανά πιστωτή αν αφορά επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η αρχική ρύθμιση έθετε ως όριο τις 130.000 ευρώ.

«Είναι μια αλλαγή όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι παραμένει το όριο των 130.000 για τα στεγαστικά δάνεια. 

Με την εξέλιξη αυτή, ανοίγει πλέον ο δρόμος ώστε το Eurogroup της 5ης Απριλίου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης
του 1 δις ευρώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ