Πολιτική

31 Μαρτίου 2019 12:13

“Θρίλερ” με το σχέδιο υφαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων από τον Ράμα

Text to Speech

Κατέβασαν από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης το ΦΕΚ. Ανάστατη η ομογένεια στην Αλβανία. Έντονες αντιδράσεις από την Αθήνα.

“Θρίλερ” με το σχέδιο υφαρπαγής περιουσιών των Ελλήνων από τον Ράμα

Για τέταρτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια, η κυβέρνηση Ράμα επιχειρεί να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Στόχος και πάλι όλα τα παραθαλάσσια φιλέτα σε Χειμάρρα και Δρυμάδες. Όμως, μόλις 24 ώρες μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ με αριθμό 172, το κατέβασαν από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης. 

«Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ενώ είχε προηγηθεί η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού από το Βουκουρέστι, στην τετραμερή Σύνοδο χωρών της Βαλκανικής.

την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησε την άμεση παύση όλων των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χειμαρριώτη για τη γη των πατέρων του. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι αυτοί οι τίτλοι να εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η «Ομόνοια». 

Το χρονικό των αλβανικών απειλών 

Στους σχεδιασμούς της αλβανικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται εδώ και χρόνια Παραθαλάσσια φιλέτα σε περιοχές της Χειμάρρας και των Δρυμάδων που θέλουν να τα υφαρπάξουν από τους Έλληνες, που τα κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Το πλάνο της αλβανικής κυβέρνησης είναι να φτιάξει εκεί παραθαλάσσιο θέρετρο για λίγους. Μάλιστα η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία που φέρεται να αναλαμβάνει το έργο είναι τουρκικών συμφερόντων.

Τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στοιχειώνουν οι εικόνες κατεδάφισης του Αγίου Αθανασίου, στου Δρυμάδες το 2015, όπως και του ξενοδοχείου Έλληνα ομογενή, ένα χρόνο αργότερα, που ψάχνει την δικαίωση στα δικαστήρια.

Η προκλητική ενέργεια του Έντι Ράμα έγινε ενώ στα Τίρανα βρισκόταν σε εξέλιξη γιορτή με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 10 χρόνων από την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, με την βοήθεια της Ελλάδας. Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Χριστοδούλου, στον οποίο τόσο ο Αλβανός υπουργός Άμυνας όσο και ο ομόλογός του εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους που η Ελλάδα έχει αναλάβει την φύλαξη του εναέριου χώρου της Αλβανίας από κοινού με την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ