Οικονομία

02 Απριλίου 2019 18:01

Λαθρεμπόριο καυσίμων με παράνομα λογισμικά σε πρατήρια

Text to Speech

Περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ σε βεβαιωμένα πρόστιμα έχει επιβάλλει η ΑΑΔΕ για το λαθρεμπόριο καυσίμων το 2018.

Λαθρεμπόριο καυσίμων με παράνομα λογισμικά σε πρατήρια

Του Νίκου Ρογκάκου

Αυξάνονται τα κυκλώματα λαθρεμπορίας και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των ετήσιων απωλειών φορολογικών εσόδων που υπολογίζονται τουλάχιστον στα 250 εκ. ευρώ.

Δεν μιλούμε μόνο για λαθρεμπόριο αλλά για μαφία κυκλωμάτων, αφού τα νέα στοιχεία για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα αναδεικνύονται από τις απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ στη Βουλή.

Το πρώτο, που θα μπορούσε, πάντως, να επισημάνει κανείς είναι ότι οι βεβαιώσεις προστίμων 16.075.849 ευρώ από τις τελωνειακές Αρχές το 2018, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό, πόσο μάλλον όταν δεν γνωστοποιείται πόσα από αυτά μπήκαν τελικά στα κρατικά ταμεία.

Με φόντο τα εντυπωσιακά ευρήματα από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σε αντλίες υγραερίου, επισπεύδοντας έτσι τη διασύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές, το Σώμα- στην απάντηση του προς το βουλευτή Γ. Αμυρά- αποκαλύπτει ότι στα χέρια των Εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν σε ταμειακές- «μαϊμού».

Συγκεκριμένα,  από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο πλαίσιο Εισαγγελικής Παραγγελίας διενεργήθηκαν έλεγχοι για παράνομο λογισμικό σε πρατήρια καυσίμων, το πόρισμα διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και τα αποτελέσματα αυτών διέπονται από το απόρρητο της ποινικής προδικασίας.

Από τους ελέγχους πετρελαιοειδών του ΣΔΟΕ, προέκυψαν λαθρεμπορικές παραβάσεις από κλειστή αποθήκη και νοθεία- λαθρεμπορία από έλεγχο ποιότητας καυσίμων. Από τους ελέγχους στο υγραέριο κίνησης προέκυψαν παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα (λαθρεμπορία) οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής διαδικασίας προκειμένου να στοιχειοθετηθούν. Σημειώνεται ότι το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την προμήθεια συσκευής ελέγχου της ακρίβειας διανομέων υγραερίου κίνησης για την αποκάλυψη, δίωξη και καταστολή παραβάσεων, καθώς και για εξειδικευμένους ελέγχους στα πρατήρια πώλησης.