Κόσμος

05 Απριλίου 2019 11:55

Brexit: Νέα μικρή παράταση ζήτησε η Μέι

Text to Speech

Μέχρι πότε ζητεί η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου την παράταση. Η πρόταση που φέρεται να εξετάζει ο Ντόναλντ Τουσκ, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο.

Brexit: Νέα μικρή παράταση ζήτησε η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να παραταθεί το Brexit έως τις 30 Ιουνίου ώστε να επιτραπεί στους βρετανούς βουλευτές που είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό να καταλήξουν σε μια συμφωνία αποχώρησης. Από την πλευρά του, ο Τουσκ πρότεινε μια "ευέλικτη" παράταση διάρκειας έως 12 μηνών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Στην επιστολή της η Μέι ενημερώνει ότι η Βρετανία ζητεί παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ, και προτείνει η παράταση αυτή να "τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2019".

Η Μέι διευκρίνισε ότι αν μια συμφωνία επιτευχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, τότε η Βρετανία προτείνει η παράταση να τερματιστεί νωρίτερα.

"Η κυβέρνηση θα θελήσει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις 23 Μαΐου και συνεπώς να ακυρώσει τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες με υπευθυνότητα για να διεξαγάγει τις εκλογές, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό", αναφέρει η Μέι στην επιστολή.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες στο εσωτερικό της Βρετανίας συνεχίζονται με εκπροσώπους της κυβέρνησης να συνομιλούν με εκείνους της αντιπολίτευσης, μετά τις συναντήσεις Μέι – Κόρμπιν.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ έχει δηλώσει στο BBC ότι αν η προσπάθεια της Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν αποτύχει, η παράταση της ημερομηνίας του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι πιθανό να είμαι μεγάλη».

Προς το παρόν η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου και μέχρι στιγμής οι Βρετανοί βουλευτές δεν έχουν εγκρίνει κάποια συμφωνία.

Παράλληλα οι Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν η παράταση της ημερομηνίας του Brexit να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ωστόσο για να γίνει αυτό Μέι και Κόρμπιν θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την οποία θα ψηφίσουν οι βουλευτές πριν τις 10 Απριλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα τεθεί μια σειρά προτάσεων στους βουλευτές «για να καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον Κοξ, σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο θα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση του προτείνουν οι Βρυξέλλες, η οποία είναι πιθανό να είναι «μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες ή μήνες».

Πάντως το BBC μεταδίδει ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην ανταποκρίτριά του ότι ο Τουσκ «πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση» έπειτα από αρκετές ώρες προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής.

Η επιστολή της Τερέζα Μέι προς τον Ντόναλντ Τουσκ

 Brexit - έγγραφα

Brexit - έγγραφα

Brexit - έγγραφα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ