Αθλητικά

09 Απριλίου 2019 23:10

“Καμπανάκι” από την FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και νέα απειλή για… “Grexit”

Text to Speech

Προειδοποίηση από την FIFA για μέτρα και αλλαγές. Ανακοινώθηκε και η δημιουργία προπονητικού κέντρου των Εθνικών ομάδων.

“Καμπανάκι” από την FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και νέα απειλή για… “Grexit”

Με ανάγνωση επιστολής από τη γενική γραμματέα της FIFA, Φατμά Σαμούρα, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η αξιωματούχος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας διαπιστώνει μεν πρόοδο στην ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει, ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ομοσπονδία, αλλά ζήτησε να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα προαπαιτούμενα. 

Συγκεκριμένα, η Φάτμα Σαμούρα αναφέρθηκε σε πέντε σημεία που θα πρέπει να βελτιωθούν. Όπως επισημάνθηκε στην επιστολή της «έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπάρχουν μερικοί τομείς που εξακολουθούν να μην είναι ικανοποιητικοί: η επικοινωνία, το VAR, το Match fixing, η βία και η δομή και λειτουργία της ΕΠΟ, γι΄ αυτό θα υπάρξει εισήγηση για λήψη περαιτέρω μέτρων για την Ομοσπονδία». 

Λιγότερο... ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέμπερτ Χούμπελ, που παρέστη στη συνεδρίαση και σε κάποιο σημείο της ομιλίας του επανέφερε την απειλή του αποκλεισμού, καθώς στις τάξεις της FIFA υπάρχει ακόμη δυσαρέσκεια για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα εκείνο του Βασίλη Γκαγκάτση, για το οποίο επέρριψε ευθύνες σε ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα. 

Στον οικονομικό απολογισμό της Ομοσπονδίας η Λίγκα ψήφισε «λευκό», με την τοποθέτησή της να προκαλεί τον εκνευρισμό του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου και τους Βαγγέλη Μπαταγιάννη, Τάκη Αγραφιώτη να του απαντούν πως αυτή ήταν απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής. 

Κατά τα λοιπά, εγκρίθηκε το πλάνο αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων και η απόφαση θα σταλεί άμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού για τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες των μπαράζ, ορίστηκε η τακτική Γ.Σ. για τις 28 Ιουνίου και ανακοινώθηκε η δημιουργία προπονητικού κέντρου των Εθνικών ομάδων στα Σπάτα. 

Η ανακοίνωση: 

«Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., παρόντων των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των FIFA/UEFA κκ. Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα, Μάριου Γεωργίου, καθώς και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ. 

Στην Ε.Ε. παρουσιάστηκε επιστολή της Γ.Γ. της FIFA κας Φάτμα Σαμούρα σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής Παρακολούθησης και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των FIFA/UEFA προς την επιτροπή ομοσπονδιών-μελών της διεθνούς ομοσπονδίας, αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της FIFA στην επιστολή του Μαΐου του 2018. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, για την καταπολέμηση του οποίου οι διεθνείς ομοσπονδίες ζητούν άμεσες λύσεις. 

Ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις: 

Ενεκρίθη το πλάνο αναδιάρθρωσης των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων από την αγωνιστική περίοδο 2019-20, όπως είχε αποφασιστεί από την Ε.Ε. της Ε.Π.Ο. στις 24 Αυγούστου 2018. Η σχετική απόφαση, με τις απαραίτητες νομοτεχνικές παρεμβάσεις, θα αποσταλεί άμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι δέουσες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Με απόφαση της Ε.Ε. η Super League 2 θα διοργανώνεται από τη Football League, η Α΄ΠΕΟΔ θα ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, ενώ τα πρωτοβάθμια δικαιοδοτικά όργανα θα λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει ως σήμερα.

Οι αγώνες μπαράζ για την συμμετοχή μίας ομάδας στο πρωτάθλημα της Super League της περιόδου 2019-20 (13ος της SL -2ος της FL) θα διεξαχθούν στις 15 και 19 Μαΐου 2019. Η κλήρωση για τον καθορισμό της σειράς των αγώνων θα γίνει στην ΕΠΟ στις 7 Μαΐου 2019. 

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. θα συγκληθεί στις 28 Ιουνίου 2019, στις 10πμ, στην Αθήνα. 

Θα δρομολογηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σπάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου των εθνικών ομάδων στην περιοχή, εφόσον η συγκεκριμένη συμφωνία επικυρωθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η συμφωνία αφορά έκταση 40-50 στρεμμάτων, με δυνατότητα χρήσης εκ μέρους της Ε.Π.Ο. για 50 χρόνια. 

Ενεκρίθη η χρονική διάρκεια των μετεγγραφικών περιόδων της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20: 

Θερινή περίοδος: επαγγελματίες ποδοσφαιριστές: 01.07-31.08.2019, άνεργοι ποδοσφαιριστές: 01.09-13.09.2019, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές: 01.07-31.10.2019 

Χειμερινή περίοδος: επαγγελματίες ποδοσφαιριστές: 01.01-31.01.2020, άνεργοι ποδοσφαιριστές: 01.02-14.02.2020, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές: 01.01-31.10.2020».