Οικονομία

13 Απριλίου 2019 10:24

“Κλείδωσε” η συμφωνία για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Text to Speech

Τι λέει αξιωματούχος του Ταμείου, μετά την συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου. Γιατί συναινούν Γερμανία-Ολλανδία. «Αιχμές» Τόμσεν για αφορολόγητο και κόκκινα δάνεια.

“Κλείδωσε” η συμφωνία για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα κλείσει συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να αποπληρώσει περίπου το 50% των δανείων που έλαβε από το ΔΝΤ δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Reuters. Όπως επισημαίνεται τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο, άνω του 5% ετησίως ενώ σήμερα η χώρα μπορεί να δανειστεί φθηνότερα από τις αγορές, με το επιτόκιο του 10ετους περίπου στο 3,3%.

«Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί μέσα στο σαββατοκύριακο», είπε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας στο περιθώριο της Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Συμπλήρωσε πως Γερμανία και Ολλανδία αντιστέκονται, όμως αυτό δεν θα αποτρέψει τη συμφωνία. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στις αξιολογήσεις, έτσι θα συναινέσουν. Θα αποπληρωθούν περίπου τα μισά, μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο ESM με βάση τους κανόνες θα έπρεπε να λάβει ισόποση αποπληρωμή, αλλά δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού καθώς όπως είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα, η εξόφληση δανείων του ΔΝΤ βελτιώνει την εικόνα σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους. 

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε την Γενική Διευθύντρια του οργανισμού ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το τετ α τετ με την κ. Λαγκάρντ πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου. Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δις και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.

Αμέσως μετά ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος την Παρασκευή αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της συμφωνημένης περικοπής του αφορολόγητου, αλλά και της μείωσης του όγκου των κοκκινων δανείων που βαρύνουν τις τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ