Κόσμος

13 Απριλίου 2019 12:12

Τα δάκρυα του Βαρθολομαίου για τον πόλεμο που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (βίντεο)

Text to Speech

«Λύγισε» απευθυνόμενος σε μαθητές, μετά την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Το μήνυμα του, με αναφορές στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και τον Αντώνη Σαμαράκη.

Τα δάκρυα του Βαρθολομαίου για τον πόλεμο που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο (βίντεο)

Μήνυμα αντοχής και επιμονής στις διαχρονικές θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έστειλε εν μέσω έντονης συγκινησιακής φόρτισης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος λύγισε αναφερόμενος στον πόλεμο που, όπως ανέφερε, δέχεται το τελευταίο διάστημα το πρωτόθρονο Πατριαρχείο.

Μετά από το τέλος της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στο ποίμνιο, στο οποίο βρίσκονταν πολλοί μαθητές, που έχουν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για Συνέδριο αφιερωμένο στον «αιώνιο έφηβο», συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

«Αυτό το προσκύνημα σας στην βασιλεύουσα πόλη, ας γίνει αφορμή να βάλετε βαθιά στην καρδιά σας τα ιδανικά και τις αξίες που ο Αντώνης Σαμαράκης -το πνεύμα του οποίου, υπερίπταται στον πατριαρχικό ναό - πάντοτε πρέσβευε, δηλαδή την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, την ισότητα, την Αλληλεγγύη και την Αγάπη που είναι η πεμπτουσία της χριστιανικής μας πίστης», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Κάνοντας συμβολικές αναφορές και στον απαγχονισμένο Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, ο κ. Βαρθολομαίος συμπλήρωσε, με φωνή που συχνά σταματούσε και κόμπιαζε από την φόρτιση και την συγκίνηση, ότι «αυτά τα πιστεύματα έχει και αυτά τα μηνύματα διαλαλεί και διακηρύττει αιώνες τώρα από αυτό το καθαγιασμένο και καθημαγμένο μετερίζι του, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο σε όλη την Οικουμένη, σταθερά και αμετακίνητα, ότι κι αν συμβαίνει γύρω μας, ακόμη κι όταν το υβρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το συκοφαντούν, το διασύρουν, το αδικούν, το λιθοβολούν».

Όπως προσέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής διαβάζουμε στους ψαλμούς του Δαυίδ “μετά των μισούντων με ήμην ειρηνικός”. Ειρηνικά, με ειρήνη και γαλήνη στην ψυχή του, αγέρωχος και ατάραχος μέσα στο μαινόμενο πλήθος, ανέβηκε στην αγχόνη, εδώ έξω στον αυλόγυρο, λίγα μέτρα πιο πέρα από εμάς και ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄, σαν προχθές, στις 10 Απριλίου, ήταν Πάσχα εκείνη την χρονιά...».

Δείτε το απόσπασμα από την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη: