Οικονομία

15 Απριλίου 2019 13:39

“Πράσινο φως” από ΕΕ για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Text to Speech

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ψήφισαν και με σαφή πλειοψηφία ενέκριναν τη διαπραγμάτευση από την Κομισιόν.

“Πράσινο φως” από ΕΕ για εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν προκειμένου να αρχίσει επίσημες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Η διαδικασία είχε καθυστερήσει για μήνες λόγω των ισχυρών ενστάσεων της Γαλλίας.

Με ξεκάθαρη πλειοψηφία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ψήφισαν υπέρ του να δοθεί η εντολή έναρξης διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η Γαλλία ψήφισε κατά και το Βέλγιο να απείχε από την ψηφοφορία.

Η Κομισόν, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική των 28 κρατών- μελών, θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις για δύο βασικά θέματα.

Το ένα είναι μείωση των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά και το άλλο η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην ανταπόκρισή τους σε πρότυπα Ε.Ε. ή ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την άρση των δασμών και γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μόλις ξυπνήσουν στις ΗΠΑ…και θα δω εάν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πότε μπορούμε να συναντηθούμε για να έχουμε τις πρώτες συνομιλίες για αυτό… Είμαστε έτοιμοι μόλις είναι και αυτοί», δήλωσε η Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου.

«Εάν συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε, νομίζω ότι μπορεί να πάει αρκετά γρήγορα… Είμαστε σίγουρα αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ολοκληρώσουμε αυτό κατά τη θητεία της Επιτροπής Γιούνκερ», δήλωσε, αναφερόμενη στη σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η θητεία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ