Οικονομία

16 Απριλίου 2019 08:00

“Ασφυκτικός κλοιός” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Text to Speech

Η κλειστή στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού, ο ΟΟΣΑ και η ελληνική ιδιομορφία που αποτελεί “απειλή” για την επιβίωση τους.

“Ασφυκτικός κλοιός” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Του Νίκου Ρογκάκου 

Η μη ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και η καθυστερημένη προσέγγιση των κόκκινων δανείων, έχουν οδηγήσει σε ασφυξία χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ υπό τον τίτλο «Financing SMEs and Entrepreneurs 2019», για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνεται ότι το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και η πλειοψηφία τους είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η γενική διαπίστωση είναι ότι παρά το μικρό τους μέγεθος, λόγω του πλήθους τους, συμβάλλουν στην απασχόληση και στην οικονομία εν γένει, πολύ παραπάνω συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσε, δε, να παρατηρήσει κανείς ότι αυτή η προφανής και εύκολα μετρήσιμη παράμετρος για τη δομή της ελληνικής οικονομίας, ελάχιστα ελήφθη υπόψιν κατά το σχεδιασμό ειδικά του 1ου Χρηματοδοτικού Προγράμματος, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. 

Οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ είναι καίριες:

  1. η τραπεζική χρηματοδότηση για τις ελληνικές μικρομεσαίες απλά «στέγνωσε»
  2. το 2016 τα νέα δάνεια στις μικρομεσαίες ήταν υποδιπλάσια από αυτά του 2014
  3. το 2017, αν και η κατάσταση ελαφρώς βελτιώθηκε μετά από την καταστροφική 7ετία, τα επίπεδα δανεισμού απείχαν έτη φωτός από τα αντίστοιχα του 2008 και του 2009. 

Συγκεκριμένα, τα νέα δάνεια έφτασαν στα 1,1 δις ευρώ, όταν το 2014 ήταν 2,3 δις ευρώ, ενώ τα προ κρίσης επίπεδα ήταν στα 13 δις ευρώ. Όσον αφορά, δε, στο επιτόκιο δανεισμού, αν και μειώθηκε, παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, αποδεικνύοντας έτσι ότι η περίοδος των… παχιών αγελάδων της ΕΚΤ, η περίοδος που έβρεχε φτηνό χρήμα, είχε ελάχιστη επίπτωση στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όμως και η σύνθεση των δανείων χρήζει προσοχής, αφού ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους φτάνει στα 17 δις ευρώ και αποτελεί το 38% των δανειακών τους υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η θηλιά σφίγγει ακόμα περισσότερο, εφόσον η ροή ρευστού δεν είναι η προσδοκώμενη, κοινώς όσο οι συνθήκες στην οικονομία δεν εξομαλύνονται.

Η σύγκριση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Το επιτόκιο δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται (επίπεδα 2017) στο 4,91%, καταγράφοντας σημαντική αποκλιμάκωση από το 6,87% στο pick της κρίσης το 2012, ωστόσο το spread σε σχέση με το κόστος δανεισμού των μεγαλύτερων επιχειρήσεων μένει «κολλημένο» στο 0,71%, με αλματώδη άνοδο από το 0,25% του 2014.