Πολιτική

18 Απριλίου 2019 16:41

Μητσοτάκης: ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη

Text to Speech

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στο 9ο οικονομικό φόρουμ της Λευκωσίας και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ.

Μητσοτάκης: ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη

Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε αλλά και στους εταίρους για τις απαιτήσεις τους άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο. Απαντώντας σε ερωτήσεις  στο 9ο οικονομικό φόρουμ της Λευκωσίας ο Πρόεδρος της ΝΔ εξήρε την  πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως ο ίδιος παρακολουθεί με προσοχή  τα όσα γίνονταν στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια.

«Το κυρίαρχο μάθημα είναι ότι υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.  Η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα» τόνισε επισημαίνοντας πως η   Ελλάδα πέρασε τρία επίσημα προγράμματα και ακόμα είναι υπό επιτήρηση.

Όπως είπε  οι λανθασμένες  πολιτικές και τα πειράματα  μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω. «Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 μας έφερε το τρίτο πρόγραμμα. Οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έφερε αχρείαστα αποτελέσματα. Γιατί για παράδειγμα η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο τραπεζικός τομέας ακόμα δεν έχει πλήρως επανέλθει» είπε προσθέτοντας πως το όραμά του για την Ελλάδα είναι να πετύχει τουλάχιστον 4% ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και να πολλαπλασιαστούν οι  επενδύσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Κύπρος

«Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλιώς θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση» δήλωσε επισημαίνοντας πως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων  είναι η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. «Με μια καθαρή εντολή θα φτιάξουμε το περιβάλλον για να έρθουν επενδύσεις. Σκοπεύουμε να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και  το ΦΠΑ στην εστίαση. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα προορισμός τουριστών για όλο τον χρόνο. Φυσικά θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία. Για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίες. Επίσης η επένδυση της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, όπου η κυβέρνηση συνεχώς αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού» είπε.

Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα  πράγματα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση. «Αυτή η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος “φουσκώνοντας” το δημόσιο και ενισχύοντας την επιδοματική πολιτική. Η πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης απέτυχε. Φτωχοποίησε την μεσαία τάξη» τόνισε επισημαίνοντας πως σκοπός του είναι να επαναδιαπραγματευτεί τα πρωτογενή πλεόνασμα, όχι άμεσα , όπως είπε, γιατί πρώτα θέλει να κερδίσω την αξιοπιστία της χώρας.

«Άρα για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στην συνέχεια θα επιμείνουμε στην μείωση» δήλωσε.  Προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στην Κύπρο υπήρξε μια γενική συμφωνία  και συνεννόηση από όλα τα κόμματα υπό την καθοδήγηση του προέδρου Αναστασιάδη και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις. « Η Κύπρος λοιπόν έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό.  θα επιδιώξω συναινέσεις όταν εκλεγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη, δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και συνεννόηση» ξεκαθάρισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Κύπρος

Συνάντηση Μητσοτάκη – Νεοφύτου

Ως τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λευκωσία. Μητσοτάκης και Νεοφύτου συναντήθηκαν στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον κ. Νεοφύτου να τονίζει πως στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη βλέπει το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνισμού.

«Είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα τα ηνία της χώρας θα είναι στα δικά σου χέρια για μια καλύτερη Ελλάδα μέσα σε μια καλύτερη Ευρώπη. Στην Κύπρο περάσαμε δύσκολα όπως και στην Ελλάδα. Τις δυσκολίες  τις είδαμε ως ένα μεγάλο στοίχημα να διορθώσουμε τα λάθη και τις στρεβλώσεις και μέσα από μεταρρυθμίσεις να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά , να μειώσουμε φόρους και να δώσουμε κίνητρα στην επιχειρηματικότητα.  Αυτό είναι το κλειδί που μας οδήγησε σήμερα η Κύπρος να έχει από τους ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο κ. Νεοφύτου ευχόμενος παράλληλα καλή επιτυχία στη ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αβέρωφ Νεοφύτου - Κύπρος

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με το κ. Νεοφύτου ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν ΔΗΣΥ και ΝΔ τονίζοντας πως και τα δύο κόμματα έχουν ως συστατικό την έννοια της δημοκρατίας, μια δημοκρατία που σήμερα στην Ευρώπη δοκιμάζεται και αμφισβητείται από δυνάμεις εθνικισμού και λαϊκισμού. «Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές και που το αρραγές μέτωπο που έχουμε χτίσει ως κόμματα του ΕΛΚ είναι τόσο σημαντικό. Είναι σημαντικό το ΕΛΚ να είναι η ισχυρή δύναμη. Μεταφέρω την υποστήριξή μου στο ΔΗΣΥ για τον αγώνα, είμαι εδώ να επιβεβαιώσω τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου» είπε ο κ. Μητσοτάκης χαιρετίζοντας παράλληλα την οικονομική επιτυχία της Κύπρου τα τελευταία 5 χρόνια και τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει μαθήματα από αυτή.

«Η Κύπρος πέτυχε αυτό που εμείς δεν έχουμε πετύχει στην  Ελλάδα δηλαδή  να μπορέσει να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά πετυχαίνοντας γρήγορα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 4%. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να γίνεται στις πλάτες της μεσαίας τάξης με υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας. Καταφέρατε να εξυγιάνετε τα δημόσια οικονομικά χωρίς να αυξήσετε τους φόρους στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, απλοποιώντας επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύετε επενδύσεις. Κάτι ανάλογο πρέπει να κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα. Το 2019 είναι έτος και εθνικών εκλογών. Είναι μια ευκαιρία για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή , για μια πολιτική που θα ελευθερώσει τις δημιουργικές  δυνάμεις της οικονομίας και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, θα αφήσουμε πίσω τους διχασμούς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αβέρωφ Νεοφύτου - Κύπρος

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα συναντηθεί και θα συζητήσει με 10 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κύπρου στο πλαίσιο της δράσης του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Στις 19:00 θα συμμετάσχει σε επίσημο δείπνο που θα παραχωρηθεί για την παρουσίαση του προγράμματος «Όραμα Κύπρος 2030» του ΔΗ.ΣΥ., στο οποίο και θα απευθύνει χαιρετισμό. Την Παρασκευή στις 8:30, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ