Οικονομία

21 Απριλίου 2019 23:47

Ισπανία: εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα για να επιβιώσουν

Text to Speech

Αγγίζουν τα 6 εκ. οι Ισπανοί που δουλεύουν δυο ή και περισσότερα Σαββατοκύριακα τον μήνα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Ισπανία: εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα για να επιβιώσουν

Στα 5,83 εκατ. έφθασαν το 2018 οι εργαζόμενοι στην Ισπανία που απασχολούνται δύο, ή και παραπάνω Σαββατοκύριακα τον μήνα, προκειμένου να αντισταθμίσουν το κόστος ζωής που έχει επιβάλλει στην κοινωνία η οικονομική κρίση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΙΝΑ).

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός που στατιστικά έχει καταγραφεί, μετά τα 5,85 εκατ. των εργαζομένων το 2017, που ακόμα αποτελεί ρεκόρ.

Όσον αφορά στην εργασία τις Κυριακές, η ΙΝΑ αναφέρει στην έκθεσή της πως για 894.000 εργαζόμενους είναι μία πραγματικότητα για μία φορά τον μήνα, ενώ για άλλους 3,4 εκατ. εργαζομένους η κυριακάτικη απασχόληση είναι μέρος της ζωής τους για δύο, ή παραπάνω φορές.

Οι αριθμοί αυτοί είναι οι υψηλότεροι από το 2007 και δείχνουν μια περαιτέρω αυξητική τάση δεδομένης της επέκτασης λειτουργίας όλο και περισσότερων καταστημάτων τις Κυριακές και εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Εντός μίας δεκαετίας, οι εργαζόμενοι το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν από 27,8% στο 30,2% και εκείνοι που εργάζονται τουλάχιστον δύο Κυριακές από 13,8% σε 17,6%.

Και όλα αυτά τα ποσοστά καταγράφονται την ώρα που δεν έχει μειωθεί η ανεργία στην Ισπανία σε επίπεδα προ κρίσης. Στα τέλη του 2007 υπήρχαν 20,7 εκατ. εργαζόμενοι, σήμερα ανέρχονται σε 19,6 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ