Καιρός

30 Απριλίου 2019 17:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Text to Speech

Με συννεφιές, βροχές και καταιγίδες κάνει ποδαρικό ο Μάης, χαλώντας τα σχέδια πολλών. Αναλυτική πρόγνωση και οδηγίες για τους αγρότες.

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά τις πασχαλινές λιακάδες του Απρίλη, ο Μάης κάνει ποδαρικό αύριο με περισσότερες συννεφιές και βροχές, αλλάζοντας το τοπίο του καιρού από την αρχή του, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, ιδιαίτερα εκείνων που παρέτειναν τις  διακοπές τους.

Πιο αναλυτικά για την Τετάρτη Πρωτομαγιά, περιμένουμε πρωινές ομίχλες στα Ηπειρωτικά και λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν, κυρίως στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με σποραδικές βροχές και μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα Βόρεια από 6  έως 24 βαθμούς Κελσίου, στα Κεντρικά από 8  έως 25 και Νοτιότερα από 13  έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, στα Ανατολικά 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 1/5/2019

Οδηγίες για τους αγρότες:

«Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, η πτήση των ακμαίων της διαχειμάζουσας γενιάς της καρπόκαψας ξεκίνησε στις πεδινές καλλιέργειες μηλοειδών, αλλού με υψηλότερο και σε άλλες περιοχές μικρό αριθμό συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ανά ημέρα. Αυξητική τάση αυτής της αναλογίας πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επέμβουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μετά από 7-10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να εντείνει τη δραστηριότητα του εντόμου. 

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για την ύπαρξη προσβολών και αποθέσεις ωών του εντόμου, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους. Συνήθως η προσβολή των νεαρών καρπών από τις προνύμφες του εντόμου ξεκινά όταν αυτοί έχουν χάσει το επιφανειακό χνούδι και έχουν φτάσει σε διάμετρο τα 2 εκ. περίπου.

Το Περιφερειακό Κέντρο, σε οπωρώνες όπου οι καρποί έχουν αποκτήσει διάμετρο περί τα 2 εκ. και δεν υπάρχει δίκτυο φερομονικών παγίδων του εντόμου, συστήνει άμεσα ψεκασμό με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Ανεξάρτητα από την κατηγορία εντομοκτόνου που θα επιλεγεί, η καταπολέμηση του εντόμου πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει στη θανάτωση των αυγών ή/και των νεαρών προνυμφών, πριν αυτές εισχωρήσουν στους νεαρούς καρπούς. Στους οπωρώνες που έχει εφαρμοστεί η βιοτεχνική μέθοδος της παρεμπόδισης της σύζευξης, με τη χρήση εξατμιστήρων φερομόνης φύλου, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τον τακτικό έλεγχο προσβολή των καρπών, ακόμη και όταν οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες μέσα στους οπωρώνες αυτούς είναι μηδενικές. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ