Πολιτική

06 Μαΐου 2019 08:34

ΥΠ.ΕΞ Κύπρου στον ΑΝΤ1: έχουμε προετοιμάσει τις αντιδράσεις μας για τις προκλήσεις της Άγκυρας (βίντεο)

Text to Speech

Ο Ν.Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον όσων συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΥΠ.ΕΞ Κύπρου στον ΑΝΤ1: έχουμε προετοιμάσει τις αντιδράσεις μας για τις προκλήσεις της Άγκυρας (βίντεο)

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία προειδοποιεί την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την ευαρέσκεια του και συμπλήρωσε ότι ανάλογα έχει τοποθετηθεί η ΕΕ, αλλά και πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.

‘όπως παρατήρησε ο κ. Χριστοδουλίδης, η κυπριακή πλευρά περίμενε αυτές τις προκλήσεις και είχε προετοιμάσει έγκαιρα τις αντιδράσεις της. Ήδη από τον Μάρτιο του 2018 είχε καταφέρει να περάσει σε κείμενο της ΕΕ την καταδίκη ενδεχόμενων ανάλογων ενεργειών, που τώρα η Τουρκία τις έκανε πράξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί την στρατικοποίηση αυτής της διένεξης, κάτι που ίσως να επιθυμούσε η Τουρκία. Ο προσανατολισμός της Λευκωσίας είναι ξεκάθαρος και επιθυμεί να λύσει το θέμα εκεί που έχει το πλεονέκτημα βάσει και του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρος, ξεκαθάρισε ότι θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσων συμμετέχουν στις τουρκικές επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «news247», τλόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη και να παραχωρήσει τίποτα. Λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ