Πολιτική

12 Μαΐου 2019 09:55

Τουρκικός παροξυσμός: “H Άγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο”

Text to Speech

Εντείνει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα και για την κυπριακή ΑΟΖ. Τι λέει για τα νησιά μας και τα πλοία του ΝΑΤΟ.

Τουρκικός παροξυσμός: “H Άγκυρα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο”

Συνεχίζεται η εντεινόμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας, με διμέτωπη επίθεση σε Αθήνα και Λευκωσία και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, ενώ παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την πίεση για τους S-400, λέγοντας του ότι "η Τουρκία δεν ειναι αποικία κανενός".

Μία ημέρα μετά τις απειλές προς τον Νίκο Αναστασιάδη για νέο Αττίλα όπως εκείνον του 1974, η Τουρκία, που ετοιμάζεται για πολυήμερη άσκηση στο Αιγαίο από την Δευτέρα, στρέφει τα πυρά της προς την Ελλάδα.

Λίγες ώρες μετά την δήλωση Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ηρεμία σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, εάν η Τουρκία δεν συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών επιτίθεται στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος του, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Επίσης, τονίζει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια ούτε για ανεφοδιασμό στα εν λόγω νησιά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, ενώ εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.Ακόμη, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, o Tομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει «Η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και υποδαυλίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά να περάσει από τις δηλώσεις καταδίκης σε πράξεις αποτροπής. Να μην πιστέψουν στην Άγκυρα ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν την προεκλογική κομματική αντιπαράθεση στην Ελλάδα. Απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση ή απειλή ο Ελληνισμός, οι Έλληνες θα είμαστε απόλυτα ενωμένοι».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ