Κοινωνία

14 Μαΐου 2019 13:01

“Καμπανάκι” Εισαγγελέων στην Κυβέρνηση για τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Text to Speech

Η προειδοποίηση των “Λειτουργών της Θέμιδας” προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποφυγή “παρακάμψεων”.

“Καμπανάκι” Εισαγγελέων στην Κυβέρνηση για τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Ενόψει της επικείμενης προαγωγής στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διακηρύσσει σθεναρά ότι η πλήρωσή της επιβάλλεται να γίνει, ως τείνει να παγιωθεί, με επιλογή από τους υπηρετούντες Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω της αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας του Εισαγγελικού Θεσμού στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας, αλλά και του διακριτού ρόλου του κλάδου στην απονομή της Δικαιοσύνης», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Όπως τονίζεται, «η τυχόν προτίμηση της από το Σύνταγμα διαζευκτικής επιλογής για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τα μέλη του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών αλλά και το εισαγγελικό γόητρο, καθώς η προαγωγή στην εν λόγω θέση αποτελεί τη θεμιτή υπηρεσιακή κορύφωση κάθε Εισαγγελικού λειτουργού και ιδίως των αξίων για την πλήρωσή της Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου».

Σημειώνεται, ότι όπως ανακοίνωσε το Υπ. Δικαιοσύνης σήμανε πρόωρα, όπως καταγγέλει η αντιπολίτευση, την εκκίνηση της διαδικασίας για την πλήρωση των θέσεων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Στις 30 Ιουνίου 2019, αποχωρούν από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, όπως και άλλι ανώτατοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπ. Δικαιοσύνης, «με πράξεις υπουργικού συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου».

Όπως επισημαίνεται, η διαδικασία για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα δημιουργηθούν «θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου».