Οικονομία

15 Μαΐου 2019 12:48

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για 13η σύνταξη, 120 δόσεις και ΦΠΑ

Text to Speech

Νόμος του Κράτους η νέα ρύθμιση οφειλών και οι παροχές. Ποιά άλλη τροπολογία έγινε δεκτή. Σε κλίμα ακραίας πόλωσης η συζήτηση στην Βουλή.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για 13η σύνταξη, 120 δόσεις και ΦΠΑ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί τόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη, όσο και η μείωση του ΦΠΑ.

«Ζήτησα τον λόγο καθώς είναι μια ιστορική στιγμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά από 8 χρόνια θυσιών για τους Έλληνες πολίτες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαι χαρούμενος που θα δω να ψηφίζουν σήμερα όλες οι πτέρυγες της Βουλής την ρύθμιση για τις οφειλές και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Απαριθμώντας τα μέτρα που ψηφίζονται είπε μεταξύ άλλων: «Μειώνουμε και τον ΦΠΑ στην ενέργεια, μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό και θα φανεί από Δευτέρα στους προϋπολογισμούς του, αλλά και στις επιχειρήσεις. Ψηφίζουμε και ένα μέτρο που αφορά 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Η 13η σύνταξη είναι ένα μέτρο με ιδιαίτερο συμβολισμό. Δέσμευσή μας είναι ότι όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται το ποσό». Είπε ακόμα ότι τα μέτρα αυτά είναι μόνιμου χαρακτήρα γιατί η ελληνική οικονομία μας δίνει σήμερα αυτή την δυνατότητα.

Καθησυχαστικός αναφορικά με ενδεχόμενες συνέπειες των θετικών μέτρων που ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Διαβάζω ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ανησυχία, αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχία, στεναχώρια ή προβληματισμό θα είχα μαζέψει χρήματα να πάω με παρέα Σαντορίνη 10 μέρες κι αν είχα ένα ευρώ για κάθε αναπαραγωγή της είδησης θα είχα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα ανοίγματα του κόμματος στην κεντροαριστερά.
«Έχουμε όνομα και αναγνώριση στην Ευρώπη, και αυτό το όνομα το έχουμε σαν Αριστερά και σαν Αριστερά θα κατεβούμε εκλογές και σαν Αριστερά θα κερδίσουμε», είπε, κλείνοντας με την ομιλία του τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που περιλαμβάνει τις τροπολογίες για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε για τα εργασιακά, λέγοντας πως ο ίδιος ως «καλός και ευγενικός άνθρωπος» αντιλαμβάνεται πως είτε ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει την 7ήμερη εργασία, είτε είπε το απόλυτο τίποτα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και του Χρήστου Μαντά για την «προοδευτική αποδέσμευση κατασχεθέντος λογαριασμού». Η τροπολογία αφορά στην παροχή πρόσθετου κινήτρου σε οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση μέσω της προοδευτικής σε μηνιαία βάση αποδέσμευσης κατασχεθέντος λογαριασμού τραπεζικού ή πληρωμών.

Τα "Ναι" και οι τροπολογίες της ΝΔ

Επί της Αρχής, το νομοσχέδιο στήριξαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσαν «παρών».  Τις επίμαχες τροπολογίες για 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ στήριξαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». 

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σε δήλωση της αναφέρει «Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δύο τροπολογίες για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο σύνολο των προϊόντων εστίασης και να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον των πολλών, να υπερψηφίσει αυτές τις τροπολογίες. Οι Έλληνες θέλουν μείωση φόρων και αυτό ακριβώς θα κάνει η ΝΔ μετά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που πλησιάζει».

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για την 7ήμερη εργασία

Η ΝΔ θα ψηφίσει τη ρύθμιση οφειλών έστω και αν τη θεωρεί αναποτελεσματική, δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που πήρε το λόγο πριν από λίγο στην ολομέλεια όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για τις 120 δόσεις. «Εμείς είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνατε εσείς το 2014, όταν δηλαδή εμείς είχαμε φέρει ρύθμιση οφειλών που δεν ψηφίσατε, και όταν με αφίσες καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώσει, τους πολίτες να είναι ασυνεπείς. Αυτή η αφίσα είναι ο καθρέφτης σας», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «πράγματι είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Είμαστε γιατί η ΝΔ θέτει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό! Γιατί εσείς βάζετε το κόμμα πάνω από το κράτος, πάνω από την πατρίδα. Εμείς λέμε στους πολίτες σήμερα: Ναι να είναι συνεπείς, να πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, έστω και αν είναι αναποτελεσματική». Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει και όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας αλλά, όπως τόνισε, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014. Παράλληλα όμως κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου και την τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ σε όλα τα είδη εστίασης.

Ο κ. Βρούτσης επανήλθε στο ζήτημα της 7ήμερης εργασίας. «Επανέρχομαι στο θέμα της επέκτασης της 5θήμερης λειτουργίας της επιχείρησης Παπαστράτος. Επαινέσαμε τη σύμβαση που υπέγραψαν και την ωριμότητα μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης, δεν καταγγείλαμε αυτή την κ. Αχτσιόγλου και είπαμε μπράβο που αποδέχθηκε αυτή τη σύμβαση και κάνατε τη γκάφα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σας βγάλαμε συμβάσεις κλαδικές, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το ζήτημα που αφορά την κλαδικής που αφορά τον τουρισμό και είναι 7ήμερη εργασία», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μέχρι τώρα έλεγα ότι έχετε μετατρέψει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο αλχημείας, με τις λαθροχειρίες σας. Τώρα λέω ότι έχετε μετατρέψει το υπουργείο σε υπουργείο 7ήμερης εργασίας. Με νομοτεχνικές αλλαγές που φέρατε μόλις χθες στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, το προσωπικό της είναι υποχρεωμένο σε υπερωριακή εργασία, κατά τις ημέρες αργιών και εορτών. Απίστευτοι. Μέσα στο υπουργείο Εργασίας επιβάλλετε την 7ήμερη εργασία!». Ο κ. Βρούτσης είπε ότι η ΝΔ δεν καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση του τουρισμού, δεν καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση του Παπαστράτος γιατί αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση αλλά καταγγέλλει την κυβέρνηση για θράσος και υποκρισία.

Απάντηση στον εισηγητή της ΝΔ έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αναφέροντας ότι «προφανώς τα τρένα ταξιδεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, το ίδιο και τα πλοία. Τα καπνεργοστάσια πάντα δούλευαν, και τον προηγούμενο αιώνα, και τώρα και στο μέλλον, 7 ημέρες την εβδομάδα. Προφανώς και τα ξενοδοχεία υπάρχουν για 7 ημέρες την εβδομάδα. Συνεπώς, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις ρυθμίζουν το χρόνο της εργασίας κάθε εργαζόμενου μέσα σε 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Προφανώς καλή είναι η λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα και μακάρι να είναι 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί 365 μέρες το χρόνο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Εκεί είναι η διαφορά μας».

Ο Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε τον κ. Βρούτση να μην παραποιεί τη λογική, αξιοποιώντας τις νομοτεχνικές αλλαγές που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. «Προφανώς αν σπάσει κάποιος σωλήνας ύδρευσης σε κτίριο του ΕΦΚΑ, αν χαλάσει ένα ασανσέρ, αν γίνει μια ζημία που δεν μπορεί να περιμένει να αποκατασταθεί σε ώρα εργασίας, είναι λογικό οι τεχνικές υπηρεσίες, αν συμβεί κάτι τέτοιο, να μπορούν να το αποκαταστήσουν. Το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ το προβλέπει και γίνεται εφόσον προκύψει ανάγκη και μετά από αίτηση του γενικού διευθυντή. Μα τόσο δύσκολο είναι τα καταλάβετε αυτά τα πράγματα;», είπε ο υφυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ.