Οικονομία

16 Μαΐου 2019 19:00

Κλειστά φαρμακεία τις αργίες και μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

Text to Speech

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Υγείας.

Κλειστά φαρμακεία τις αργίες και μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

Κλειστά θα παραμένουν τα φαρμακεία κατά τις 12 επίσημες αργίες σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίζεται από τη Βουλή.

Η ρύθμιση που κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων αλλά και στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νεοεισαγόμενα φάρμακα, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό που έκανε λόγο για ένα χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση «τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης».

Επίσης, το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%, ενώ ως προς τα γενόσημα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ