Τεχνολογία - Επιστήμη

19 Μαΐου 2019 18:12

Μόσχα: Το “μοίρασμα” αυτοκινήτου “κερδίζει” τους κατοίκους (βίντεο)

Text to Speech

Η υπηρεσία car sharing κατακτά τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ρωσίας.

Μόσχα: Το “μοίρασμα” αυτοκινήτου “κερδίζει” τους κατοίκους (βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μόσχας μοιράζονται πλέον αυτοκίνητα, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους για στάθμευση, αλλά και στη μείωση των απαραίτητων θέσεων για πάρκινγκ.

Η πρωτεύουσα της Ρωσίας έχει γίνει μία από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες αγορές για διαμοιρασμό αυτοκινήτων (car sharing), την ώρα που οι τοπικές Αρχές «έκοψαν» 12,5 εκατομμύρια θέσεις πάρκινγκ, για να υποστηρίξουν τη χρήση των Μέσων Μεταφοράς από τους πολίτες. Αυξήθηκαν παράλληλα τα κόστη των πληρωμένων θέσεων στάθμευσης, με σκοπό και την αποσυμφόρηση των πόλεων από την πολύ κίνηση.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που διαμοιράζονται φτάνουν τα 30.000 ημερησίως ή τα 9,1 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις Αρχές τις Μόσχας, ενώ η JP Morgan έκανε λόγο για 60.000 αυτοκίνητα ημερησίως την περίοδο του φθινοπώρου του 2018.

 Η αύξηση στη χρήση είναι τεράστια από το 2016 και μετά, οπότε ήταν μόλις 45.000 αυτοκίνητα την ημέρα.

Η Μόσχα είναι η πρώτη σε χρήση διαμοιραζόμενων αυτοκινήτων, με τον επικεφαλής της Αρχής Μεταφορών της πόλης να λέει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι θέσεις διαμοιρασμένης στάθμευσης θα φτάσουν τις 25.000, την ώρα που στο Τόκιο είναι 20.000.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το όλο εγχείρημα στηρίζεται σε ιδιωτικά κεφάλαια, εξηγώντας ότι συνολικά 15 εταιρείες δραστηριοποιούνται στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η κατοχή αυτοκινήτου είναι για πολλούς ακόμα σύμβολο επιτυχίας, κάτι που έχει μείνει από τη Σοβιετική εποχή, η υπηρεσία όμως φέρνει αυτοκίνητα και Ρώσους πιο κοντά, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου ο κόσμος ενδιαφέρεται λιγότερο για την ιδιοκτησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ