Κοινωνία

17 Μαΐου 2019 22:45

Αναίρεση στο βούλευμα για την άδεια στον Κουφοντίνα

Text to Speech

Παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για επανεξέταση του αιτήματος του εκτελστή της 17Ν για χορήγηση άδειας από τις φυλακές.

Αναίρεση στο βούλευμα για την άδεια στον Κουφοντίνα

Αναίρεση στο βούλευμα του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου, για την απόρριψη του αιτήματος αδείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, άσκησε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση πως ο εκτελεστής της 17Ν" μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδηγεί την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα θα  πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ζήτησε να της σταλεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, καθώς και ο ιατρικός φάκελός του όπως και η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, προκειμένου να τα μελετήσει.

Η διαφωνία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση. Όμως σήμερα το πρωί ο συγκεκριμένος  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση γιατί πέραν από τα νομικά θέματα  το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.

Το σκεπτικό της απόφασης της Ξένιας Δημητρίου

Μετά την άρνηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου , η κα Δημητρίου ανέλαβε η ίδια να συντάξει την αναίρεση και σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες επικαλείται 3 παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 καθώς και πρόσφατη  δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον  προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Το σκεπτικό του βουλεύματος

Το βούλευμα που η κα Δημητρίου ζητεί να αναιρεθεί αναφέρει στο σκεπτικό του πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραμένει σχεδόν 17 χρόνια μετά την είσοδο του στις φυλακές ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων“. Προκειμένου να στοιχειοθετήσουν αυτήν την κρίση τους οι δικαστές επικαλούνται στο σκεπτικό του υπ/ αριθμόν 93/2019 βουλεύματος τους δηλώσεις του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια για τη δράση στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» όπως:

  • «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία»,
  • «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και
  • «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα».

Όπως αναφέρουν οι τοποθετήσεις αυτές παραπέμπουν ευθέως στη χρήση βίας και «καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη».

Ταυτόχρονα, από τους δικαστές συνεκτιμήθηκε και το γεγονός ότι ο Δ. Κουφοντίνας «καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την τελευταία ανάρτηση ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα , ενόψει της δικής του κρίσης για την υπόθεση.

Με πληροφορίες από το dikastiko.gr