Κοινωνία

21 Μαΐου 2019 14:28

Επίθεση με μπογιές στην Βουλή

Text to Speech

Μέχρι το προαύλιο του Κοινοβουλίου έφθασαν τα μέλη του Ρουβίκωνα, που πέταξαν μπογιές και άναψαν καπνογόνα. Τι δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Επίθεση με μπογιές στην Βουλή

Επίθεση με μπογιές στην Βουλή εξαπέλυσε λίγο μετά τις 14:10 της Τρίτης, ομάδα περίπου 15-20 νεαρών, μέλη του Ρουβίκωνα.

Οι νεαροί ανέβηκαν απο την οδό Όθωνος και έφτασαν, από τις σκάλες δίπλα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο προαύλιο της Βουλής, αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις φύλαξης.

Η ομάδα των ταραξιών εκτόξευσε κόκκινες και μαύρες μπογιές προς το κτήριο της Βουλής, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι πέταξαν και πέτρες.

Ένας εξ αυτών έριξε και 1-2 καπνογόνα στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, προφανώς.για να προκαλέσει σύγχυση στους αστυνομικούς.

Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή προς την πλευρά της Πλατείας Συντάγματος.

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε, με ανάρτησή σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη για τις επίθεση με μπογιές στη Βουλή, η οποία έγινε, όπως αναφέρεται, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την επίθεση στην Βουλή διέταξε ο αρχηγός της Αστυνομίας. Η ΕΔΕ ανατέθηκε σε αντιστράτηγο.

Βούτσης: αντιδημοκρατική η καταδρομική επίθεση στην Βουλή

Για "απαράδεκτη και άντιδημοκρατική ενέργεια" έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι οι νεαροί απόμακρύνθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα απο τόν χώρο της Βουλής, καταδιωκόμενοι απο προστρέξαντες αστυνομικούς, την Φρουρά της Βουλής και από επιπλέον δυνάμεις φύλαξης που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον περίβολο του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, υπάρχει και μία σύλληψη. 

"Αυτού του τύπου οι ενεργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο, απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι "ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο, οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα, απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν".

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα

Έντονες αντιδράσεις του Μαξίμου και των κομμάτων

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του καταγγέλλει το περιστατικό τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

«Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε: «Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτίριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από την πλευρά του Ποταμιού δήλωσε ότι: «Αυτοί που πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο της Βουλής ήθελαν προφανώς να περάσουν το μήνυμα ότι «μπορούμε να κάνουμε ότι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…»».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης.

Συνεργεία καθαρισμού της Βουλής άρχισαν αμέσως τις εργασίες για την απομάκρυνση των χρωμάτων απο τους τοίχους της Βουλής και το δάπεδο του προαυλίου.

Βουλή - επίθεση - μπογιές - καπνογόνα - Ρουβικωνας

Η επίθεση με μπογιές στην Βουλή έγινε θέμα στο Reuters: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ