Πολιτική

26 Μαΐου 2019 10:50 Τελευταία ενημέρωση : 26 Μαΐου 2019 15:00

Εκλογές 2019: τα μηνύματα των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων

Διάβασέ μου το...

Το κάλεσμα στους πολίτες, οι καταγγελίες και τα ευτράπελα... Ποιος υποψήφιος δήμαρχος ενημερώθηκε ότι είναι μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Εκλογές 2019: τα μηνύματα των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων
-

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να προσέρχονται στα εκλογικά τους κέντρα οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όλοι τους ζήτησαν μαζική συμμετοχή στις εκλογές και έστειλαν μηνύματα ελπίδας για το αύριο.

Η υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Η κα. Δούρου, αφού ευχαρίστησε τόσο τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση αλλά και τους υπαλλήλους της περιφέρειας για την πραγμάτωση της δύσκολης εκλογικής διαδικασίας, κάλεσε όλους τους υποψήφιους και ειδικά τους νέους να έρθουν να ψηφίσουν, να «μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Να πουν όχι στην αποχή, ναι στη Δημοκρατία»

Στο 3ο Γυμνάσιο Αμαριουσίου ψήφισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης, μετά την ψηφοφορία, σημείωσε ότι οι σημερινές εκλογές σηματοδοτούν μια «νέα αρχή για την Αττική» και πρόσθεσε ότι το κύριο για τον ίδιο και την παράταξή του είναι «να δημιουργήσουν στους πολίτες την αισιοδοξία ότι, μέσα από έργο, θα προχωρήσουμε μπροστά».

Γιώργος Πατούλης


«Από σήμερα κιόλας γυρίζουμε σελίδα, γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν που μας πλήγωσε», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στη Νέα Σμύρνη, όπου ψήφισε. Πρόσθεσε, πως πλέον «όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι η επιλογή περιφερειάρχη είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, μια απόφαση, που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα» και ότι «στις περιφερειακές εκλογές δεν κρίνονται οι εκλογικές εντυπώσεις, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Γιάννης Σγουρός

Ο κ. Σγουρός κατήγγειλε, πως το πρωί στο 1284 εκλογικό τμήμα στην Εκάλη δεν έδωσαν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», στην οποία ο ίδιος είναι επικεφαλής, και ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να μην επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο. «Αυτό είναι το γούρικο ψηφοδέλτιο», είπε ο κ. Σγουρός όταν έριχνε το φάκελο στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

Έκκληση στους νέους ανθρώπους ν' ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα απηύθυνε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ψήφισε στην Κατερίνη και συγκεκριμένα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο. "Ασκώντας το εκλογικό μου δικαίωμα στην πόλη που γεννήθηκα, στην Κατερίνη, εύχομαι ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόπο τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να υπάρχει ένα γνήσια δημοκρατικό αποτέλεσμα" ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως γιορτή της δημοκρατίας και τόνισε ότι ιδιαίτερα οι νέοι θα πρέπει "να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να μην το παραδώσουν σε αυτούς που δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση". Ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία σε όλους, "καλόν αγώνα, καλή δύναμη, καλό αποτέλεσμα και καλό κουράγιο".

"Σήμερα το λόγο έχουν οι πολίτες" δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο της Βραχιάς του Δήμου Δέλτα. "Στις εκλογές που γίνονται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πολίτες παίρνουν το μέλλον του τόπου μας στα χέρια τους. Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών, όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τζιτζικώστας

Τη βεβαιότητά του ότι η κρίση των ενεργών πολιτών που ψηφίζουν σήμερα "δεν θα επηρεαστεί από παραμορφωτικούς, μεγεθυντικούς και καλλωπιστικούς φακούς επικοινωνιολόγων και διαφημιστών, αλλά θα είναι η δική τους πρωτογενής αξιολόγηση προσώπων, προγραμμάτων και συνδυασμών", εξέφρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το συνδυασμό "Πράξεις για την Μακεδονία", Χρήστος Παπαστεργίου, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 79ο δημοτικό σχολείο στη Χαριλάου.

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, σήμερα πιστεύουμε ότι θα είναι μία όμορφη μέρα από την Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι για εμάς το πιο σημαντικό θα είναι να ζωντανέψουμε τις γειτονιές της Αθήνας», επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη δημοτική παράταξη "Ανοιχτή Πόλη", Νάσος Ηλιόπουλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 53ο Γενικό Λύκειο Αθηνών. «Είμαι χαρούμενος γιατί σήμερα δεν ψηφίζω απλά σε ένα εκλογικό κέντρο, αλλά σε ένα από τα σχολεία της γειτονιάς μου και νομίζω θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μία Αθήνα πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή μία Αθήνα αντιφασιστική», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Νάσος Ηλιόπουλος

«Όλες αυτές τις εβδομάδες μιλάγαμε εμείς. Τώρα είναι η σειρά των Αθηναίων να μιλήσουν. Χαίρομαι πολύ διότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και μου δίνεται η ευκαιρία να καλέσω τους πάντες, όποιον κι αν θέλουν να εμπιστευτούν, να επιλέξουν να έρθουν στις κάλπες. Διότι σήμερα κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή για μια πόλη η οποία να μας χωράει όλους, να μας αγαπάει και να την αγαπάμε, μια πόλη να μας συμφιλιώνει, να μας ενώνει» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας ΜπακογιάννηςΟ κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε στις 12:00 το μεσημέρι το 9ο γυμνάσιο Αθήνας στα Κάτω Πετράλωνα και ενημερώθηκε για την εκλογική διαδικασία, ενώ το εκλογικό του δικαίωμα το άσκησε στην Βελωτά Ευρυτανίας, την γενέτειρα του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη στις 7:00 το πρωί.


Στο Παγκράτι ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος. «Κάναμε μια πολιτισμένη προεκλογική καμπάνια» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. «Και εμείς και οι άλλοι υποψήφιοι κάναμε μια πολιτισμένη προεκλογική καμπάνια και βάλαμε τον πήχη ψηλά για το πως πρέπει να γίνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο Παγκράτι, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Γερουλάνος

Στο Γυμνάσιο- Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στην οδό Εθνικής Αμύνης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρία και από συνεργάτες του. Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος που μετά από δύο συνεχόμενες θητείες δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς, όπως είπε, είναι και νιόπαντρος και πρέπει να αφοσιωθεί στη σύζυγό του!

Ερωτηθείς για το αν του ήταν δύσκολο να επιλέξει ποιον θα ψηφίσει για διάδοχό του, ο κ. Μπουτάρης απάντησε πως δεν δυσκολεύτηκε, ενώ σημείωσε και τη μεγάλη σημασία των ευρωκλογών, διότι, όπως εξήγησε "από την Ευρώπη εξαρτάται και η πορεία της Ελλάδας".

Γιάννης Μπουτάρης

«Σήμερα ανοίγει οριστικά ο δρόμος για το μέλλον», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 34ο δημοτικό σχολείο, στο κέντρο της πόλης, κι ευχήθηκε οι Θεσσαλονικείς να εμπιστευτούν την ίδια και την παράταξή της για «να σχεδιάσουμε την πόλη συμμετοχικά, μία Θεσσαλονίκη εύκολη, μία Θεσσαλονίκη δίκαια, μία Θεσσαλονίκη αλληλέγγυα, με ανοιχτούς ορίζοντες, μια πραγματική ευρωπαϊκή μητρόπολη, χωρίς κανενός είδος αποκλεισμούς».

Νοτοπούλου


Κάλεσμα στους Θεσσαλονικείς «να ψηφίσουν όχι με βάση το θυμικό αλλά με βάση τη λογική» απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο εκλογικό τμήμα 109, στο 17ο Γυμνάσιο- Λύκειο, στην οδό Χριστοπούλου. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι πολίτες θα δώσουν «στον δήμαρχο που θα εκλεγεί ένα δυνατό ποσοστό, ώστε να μπορέσει να διοικηθεί η πόλη, γιατί αυτά τα απλά, τα καθημερινά, θα μπορέσουν να γίνουν πράξη, να βρουν τις λύσεις τους μόνο αν ο δήμαρχος έχει λυμένα τα χέρια». «Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Θεσσαλονικείς ότι οι εκλογές είναι η γιορτή του πολίτη και είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη ακόμη κι αν αυτό το οποίο κατοικεί στη σκέψη τους είναι πρωτίστως η οργή, η θλίψη της απώλειας, ίσως και η απόγνωση» επισήμανε και τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Νίκος Ταχιάος

Σημειώνεται ότι όταν ο κ. Ταχιάος προσήλθε στο εκλογικό τμήμα 109, ενημερώθηκε ότι είναι αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ωστόσο ο ίδιος σχολίασε αργότερα ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί καθώς θα πρέπει να επισκεφθεί πάρα πολλά εκλογικά τμήματα.

Αντάξιο της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τον διάλογο που έγινε κατά την προεκλογική περίοδο ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:45 στο εκλογικό τμήμα 483Α, στο 19ο Γυμνάσιο -19ο Ενιαίο Λύκειο, όπου προσήλθε συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς τους και υποψήφιους της παράταξής του.

Γιώργος Ορφανός

"Έχω πολύ θετικά συναισθήματα από αυτή την προεκλογική περίοδο. Έγινε ένας διάλογος αντάξιος της Θεσσαλονίκης. Θέλω να συγχαρώ τους συνυποψηφίους μου για αυτή την κοινή πορεία που είχαμε στη συζήτηση για τα προβλήματα της πόλης, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, για μένα ήταν η πιο συναρπαστική προεκλογική περίοδος που έχω κάνει. Ευχαριστώ πολύ τους συμπολίτες μου για τον τρόπο με τον οποίο με υπεδέχθησαν. Είναι φανερό ότι η πορεία που θέλουμε να φτιάξουμε είναι αντάξια της Θεσσαλονίκης και αντάξια των πολιτών της. Όσον αφορά εμένα, αυτό που είπα σε όλη την προεκλογική περίοδο θα το κάνω. Και από άλλη πλευρά πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη το δικαιούται, οι πολίτες της το αξίζουν και διεκδικούμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πρωταγωνίστρια, πρωτεύουσα μιας ευρύτερης περιοχής που θα καλύπτει τα βόρεια και ανατολικά μας, ως πρωτεύουσα και πρωταγωνίστρια" δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο κ .Ορφανός.

"Κάναμε έναν υπέροχο καί τίμιο αγώνα απέναντι σε ένα αδίστακτο σύστημα που μας έχει αποκλείσει από τα περισσότερα ΜΜΕ", τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Πολιτών", Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο εκλογικό τμήμα 449Α στο 89ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. «Θέλω να ευχαριστήσω συνεργάτες, συναδέλφους και πάνω από όλα τον λαό τής Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που μας οδηγεί στον δεύτερο γύρο. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει μόνο με τη "Δύναμη Πολιτών"» υπογράμμισε.

Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος που ψήφισε, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε: «Εδώ υπήρχε το σχολείο του παππού μου, και του πατέρα μου, το άλλοτε 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά. Αυτό όμως είναι και το σχολείο που εγώ έμαθα γράμματα. Τους χρωστώ αυτό που είμαι σήμερα. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω σε εκείνους, στον πατέρα μου, στους δασκάλους μου, τη σημερινή ψήφο για τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον Πειραιά. Μία ψήφο που θα αθροιστεί δίπλα σε άλλες πολλών χιλιάδων αποφασισμένων συνδημοτών μας. Που θα μας φέρει ξανά σε έναν Πειραιά για Όλους και όχι για λίγους».

Στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα, ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος Πειραιά Γιάννης ΜώραληςΟ επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» έφθασε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Μώραλης τόνισε: «Νομίζω ότι είναι κορυφαία στιγμή σε μια δημοκρατία, για τη χώρα, για την πόλη μας. Μια σημαντική μέρα. Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, παράλληλα με τα προβλήματα που έχουμε, λόγω του ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέσσερις κάλπες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται λίγο ο κόσμος ώσπου να ενημερωθεί. Νομίζω ότι η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Όσον αφορά τον Πειραιά, οι Πειραιώτες θα δώσουν την ψήφο τους στον "Πειραιά Νικητή", την εμπιστοσύνη τους, όπως και πριν από πέντε χρόνια το 2014, προκειμένου να συνεχίσουμε την καλή δουλειά που κάνουμε, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη που φέραμε στην πόλη και για έναν Πειραιά νικητή, για έναν Πειραιά με αισιοδοξία, έναν Πειραιά της προόδου».