Πολιτική

28 Μαΐου 2019 07:00

Εκλογές 2019: ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές

Text to Speech

Παράλληλα με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην «μάχη του σταυρού» για τις 21 θέσεις στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Εκλογές 2019: ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές

Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη «μάχη του σταυρού» για μία από τις 21 θέσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Θρίλερ δίχως τέλος μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας για την έδρα του Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη αν θα πάει στην ΝΔ και τον Γιώργο Αμυρά ή θα υπάρξει άλλου είδους εμπλοκή με την έδρα που μέχρι στιγμής καταλαμβάνει ο Πέτρος Κόκκαλης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με ενσωματωμένο το 89,61% των σταυρών τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 2019 έχουν ως εξής:

Η ΝΔ λαμβάνει το 33,18% των ψήφων και 7 έδρες, στις οποίες την πρωτοκαθεδρία έχει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με 290.520 σταυρούς και ακολουθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Γιώργος Κύρτσος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 23,80% των ψήφων και 6 έδρες, που καταλαμβάνουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Ελενα Κουντουρά, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης. 

Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε το 7,69% των ψηφισάντων και τις 2 έδρες του συνδυασμού λαμβάνουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή. 

Το ΚΚΕ λαμβάνει 5,41% και δυο έδρες, επίσης, τις οποίες, μέχρι στιγμής, καταλαμβάνουν οι Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Η Χρυσή Αυγή, επίσης, λαμβάνει 2 έδρες και ακολουθεί με το 4,85% των ψήφων. Προηγείται, με μεγάλη διαφορά, ο Ιωάννης Λαγός και ακολουθεί ο Θανάσης Κωνσταντίνου.

Μια έδρα λαμβάνει η Ελληνική Λύση (4,13%) του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής, έχοντας μέχρι στιγμής 73.149 σταυρούς.

Τελευταίο στην επιλογή όσων ψήφισαν έρχεται το ΜέΡΑ25, με 3,01%. Εφόσον διατηρθεί άνω του 3% θα εκλεγεί η Σοφία Σακοράφα.