Οικονομία

30 Μαΐου 2019 14:59

Σενάρια για παράταση προθεσμίας για φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Διάβασέ μου το...

Αλλαγές στους οικονομικούς σχεδιασμούς φέρνουν οι πρόωρες εκλογές. Προς τα πού κλίνουν οι παρατάσεις.

Σενάρια για παράταση προθεσμίας για φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις
-

Προς παράταση οδεύουν οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, της πληρωμής των φόρων και της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και η καθυστέρηση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ, λόγω των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, δεν υπάρχει πλάνο αναστολής του ελεγκτικού προγράμματος της ΑΑΔΕ κι έτσι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται η ανακοίνωση του επιχειρησιακού σχεδίου, βάσει του οποίου προβλέπονται αυξημένοι έλεγχοι σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές.

Οι καθυστερήσεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν απόκλιση στα έσοδα στο τέλος του έτους, ενώ επιπλέον οι παροχές βασίστηκαν στο υπερπλέονασμα που θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα και την πληρωμή των φόρων.

Στην περίπτωση των φορολογικών δηλώσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραταθεί η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 30 Ιουνίου. Η ροή της υποβολής των δηλώσεων είναι υψηλότερη, συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια, όμως αν δοθεί η παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου, που είναι η πιθανότερη ημερομηνία, ο φόρος θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου. Αν δοθεί όμως δεύτερη παράταση, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενδέχεται να αλλάξει και η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.729.364 δηλώσεις (που αντιστοιχούν σε 2.386.616 εκκαθαριστικά σημειώματα), αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2018.

Η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η 28η Ιουνίου, όμως φαίνεται πως θα υπάρξει ένας μήνας παράταση, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η καταβολή της πρώτης δόσης για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Στα τέλη του Ιουλίου αναμένεται, βάσει σχεδιασμού, η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, όμως η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα αναγκάσει την ΑΑΔΕ σε καθυστέρηση ανάρτησης των νεών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση στα τέλη Αυγούστου.  Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου 2020.