Υγεία - Περιβάλλον

29 Μαΐου 2019 06:54

Τριτοκοσμικές εικόνες: “Καταφύγιο” αστέγων το ΑΧΕΠΑ

Text to Speech

Μείζον θέμα για την δημόσια υγεία η "διαμονή" αστέγων σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Τριτοκοσμικές εικόνες: “Καταφύγιο” αστέγων το ΑΧΕΠΑ

Σε μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια εξελίσσεται η «διαμονή» αστέγων σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης συρρέουν σε καθημερινή βάση άστεγοι αναζητώντας στους χώρους του το σπίτι που δεν έχουν.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα «υπάρχοντά» τους, όπως στρώματα, κουβέρτες και λοιπά αντικείμενα, τα αφήνουν στο νοσοκομείο, σε συγκεκριμένα σημεία, «οριοθετώντας» έτσι και τον χώρο του ο καθένας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πέρα από την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για αυτούς τους ανθρώπους από την πολιτεία, το ζήτημα που ανακύπτει είναι σοβαρό για την ούτως η άλλως ευάλωτη υγεία ασθενών και εργαζομένων και επίσης για την ασφάλεια όλων όλοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.

ΠΟΕΔΗΝ - άστεγοι - ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

ΠΟΕΔΗΝ - άστεγοι - ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το ΑΧΕΠΑ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ, αναφέρει: «Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, έχει κατακλυσθεί από αστέγους. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Παρότι την αναδείξαμε πολλές φορές φαίνεται ότι της Διοίκησης «δεν ιδρώνει το αυτί».Τις ακαθαρσίες τους (κόπρανα, ούρα, αποφάγια) τα συναντάς παντού στους διαδρόμους ειδικά στα υπόγεια του Νοσοκομείου, όπου στεγάζονται και υπηρεσίες. Τα στρώματα και οι κουβέρτες παραμένουν εκεί όλη την ημέρα για να υποδεχθούν το βράδυ τους αστέγους.

Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι τα οποία μπορούν με όλο το ρουχισμό να φιλοξενούν αστέγους, οι οποίοι αφοδεύουν, ουρούν, τρώνε στους διαδρόμους των κλινικών. Μετά αναρωτιούνται γιατί έχουμε 1627 θανάτους κατ’ έτος από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις. Εάν η Διοίκηση θέλει να στεγάσει τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους,  να αναζητήσει Προνοιακή Μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Το μείζον αυτό ζήτημα Υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του Νοσοκομείου, η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ τα αντιμετωπίζει  με «σύγχρονη Διοικητική μέθοδο». Αναρτήθηκαν ανακοινώσεις που είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτες».

ΠΟΕΔΗΝ - άστεγοι - ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη

ΠΟΕΔΗΝ - άστεγοι - ΑΧΕΠΑ - Θεσσαλονίκη