Οικονομία

29 Μαΐου 2019 11:43

Στα 14 δισ. ευρώ ο φορο-λογαριασμός μετά τις εθνικές εκλογές

Διάβασέ μου το...

Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα...

Στα 14 δισ. ευρώ ο φορο-λογαριασμός μετά τις εθνικές εκλογές
-

Του Νίκου Ρογκάκου

«Βαρύς» είναι ο φορο-λογαριασμός των 14 δισ. ευρώ που θα πέσει στις πλάτες των υπόχρεων μετά τις εθνικές εκλογές.

Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα από τα ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και τελών που θα καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο. Κάθε μήνα θα είναι με το χέρι στην τσέπη, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν δύο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως είναι μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν επεξεργαστεί ένα ευρύτερο σχέδιο διευκόλυνσης των πολιτών, το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο αν αυτό καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί με τον αγώνα δρόμου των πληρωμών που θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Η αρχή θα γίνει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν οι υπόχρεοι ως τις 31 Ιουλίου ανεξάρτητα αν δοθεί ή όχι παράταση στην κανονική προθεσμία υποβολής που εκπνέει 30 Ιουλίου.

Σειρά θα πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η καταβολή του φόρου θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, αντί του Σεπτεμβρίου όπως συνέβη πέρυσι. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις (τελευταία θα είναι τον Δεκέμβριο).

Αναλυτικότερα, όμως, ο λογαριασμός των 14 δισ. ευρώ που θα σταλεί μετά τις ευρωεκλογές περιλαμβάνει τους εξής φόρους, παρακρατήσεις και τέλη:

• ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Τέλη Ιουλίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: φόρος εισοδήματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

• ΕΝΦΙΑ: Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Ιουλίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και η τελευταία στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό, μόνο τα 2,65 δισ. ευρώ εισρέουν στον κρατικό προϋπολογισμό, εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

• ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.

•ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ: Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το β΄ εξάμηνο περί τα 3,4 δισ. ευρώ

• ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΡΙΑΣ: Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ