Πολιτική

31 Μαΐου 2019 17:00

Εντολή Τσίπρα να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Δικαιοσύνη

Διάβασέ μου το...

Με "πυρά" κατά της ΝΔ, η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εντολή Τσίπρα να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Δικαιοσύνη
-

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο στην Βουλή με βασικό αντικείμενο τον ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.  

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τόνισε ότι "η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους. Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση".

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως "ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί" .

Επίσης, ο πρωθυπουργός, όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές τόνισε ότι "η
 χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν" και κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Υπουργικό Συμβούλιο - ΣΥΡΙΖΑ

Η σύγκληση του υπουργικού γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, η ΝΔ απέρριψε την επιστολή Καλογήρου με το αιτιολογικό πως αυτά τα ζητήματα ρυθμίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Σε απαντητική του επιστολή προς τον κ. Καλογήρουο αρμόδιος Τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει πως αυτό το αίτημα να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, εγείρει πολιτικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι λειτουργεί σαν νόμιμη κυβέρνηση χώρας και στο θέμα της Δικαιοσύνης. «Δεν έχει εκλεγεί» τόνισε η ίδια. Πυρά στη ΝΔ και από την Όλγα Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία, η Νέα Δημοκρατία είχε μια ευκαιρία να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε τελικά το πραγματικό της πρόσωπο.

Από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάλεσε τους Συνταγματολόγους να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις.

"Το γεγονός ότι εδώ και μέρες παρακολουθούμε μια παλαιοκομματικού χαρακτήρα διαμάχη, μακριά απ’ τα προβλήματα του λαού, για το ποιος στην ουσία θα ελέγχει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αποδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη δήθεν ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" σχολιάζει το ΚΚΕ και προσθέτει: "Ήταν τα ίδια κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, που πριν λίγο καιρό απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ, για να αλλάξει το Σύνταγμα και να σταματήσει ο διορισμός της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Μια θέση που ήταν πολύ κοντά σ’ αυτό που πρότειναν, με συντριπτική πλειοψηφία, οι ίδιοι οι δικαστικοί".


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ