Πολιτική

01 Ιουνίου 2019 09:57

Ο Άρειος Πάγος, ο Παυλόπουλος και η “μετωπική” Τσίπρα – κομμάτων

Διάβασέ μου το...

“Η Θέμις έχει…κέφια”, μετά την ανάδειξη δύο γυναικών στην ηγεσία του ΑΠ, η οποία έχει προκαλέσει πολιτική περιδίνηση, «παρασύροντας» και τον ΠτΔ.

Ο Άρειος Πάγος, ο Παυλόπουλος και η “μετωπική” Τσίπρα – κομμάτων
-

«Η Θέμις έχει…κέφια», μετά και την ανάρρηση δύο γυναικών ως επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Ο Άρειος Πάγος απέκτησε, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δύο γυναίκες στο «τιμόνι», καθώς ορίστηκαν η Ειρήνη Καλού ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η Ειρήνη Καλού έγινε ευρέως γνωστή από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την οποία χειρίστηκε ως ανακρίτρια. Γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014 και στον βαθμό της Αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη (γεννημένη επίσης το 1954) προήδρευσε πρόσφατα στο ΣΤ/ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο "ρόλος" του Προκόπη Παυλόπουλου

Όσα προηγήθηκαν της επιλογής των δύο δικαστικών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, η οποία μαίνεται και μετά την ανάδειξη τους στα ύπατα δικαστικά αξιώματα. Είναι τόση και τέτοια η ένταση αυτής της πολιτικής κόντρας, που έχει φέρει στο επίκεντρο της τον ΠτΔ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εμφανίζεται, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αποφασισμένος να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση νέας Πρόεδρου και νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Τουλάχιστον όχι μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η θητεία των ανωτάτων δικαστικών. Άλλωστε, το ίδιο είχε πράξει το 2016, αναμένοντας την αποχώρηση της τότε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για να υπογράψει το διάταγμα αντικατάστασής της από την Ξένη Δημητρίου.

Υπουργικό Συμβούλιο - ΣΥΡΙΖΑ

Οι ενδοκυβερνητικές δι-αφωνίες και οι διαψεύσεις

Μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξαν πληροφορίες και αναφορές για διαφωνίες υπουργών στην διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έσπευσε να διαψεύσει τα περί διαφωνίας, δηλώνοντας ότι «μετά από τη συνήθη διαδικασία διαλόγου, στο Υπουργικό Συμβούλιο καταλήξαμε σε ομόφωνη απόφαση».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουάρης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπήρξε καμία συζήτηση ή δήλωση περί αποχώρησής του από την ενεργό πολιτική», καθώς και ότι «τα όσα σχετικά αναφέρονται σε ιστοσελίδες αποτελούν μυθεύματα».

Την ίδια ώρα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας βγαίνοντας από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αποχωρεί από την πολιτική και ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εθνικές εκλογές και λίγο αργότερα με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι αυτή η απόφαση είναι ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό και σε τίποτα δεν σχετίζεται με τη σημερινή συζήτηση. 

Εντολή Τσίπρα να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Δικαιοσύνη

Κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – ότι «η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη, όπως ο νόμος ορίζει, πολύ πριν τις Ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους. Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας, ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε Κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν» και κατέληξε λέγοντας «εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Υπουργικό Συμβούλιο - ΣΥΡΙΖΑ

Τζανακόπουλος: Η στάση της ΝΔ υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες

Για πολιτικές σκοπιμότητες και ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης, κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για συναινετική λύση στον ορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην άσκηση των καθηκόντων και υποχρεώσεών της, όπως αυτά ορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο, είπε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Αναφερόμενος στη άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι "επιβεβαίωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος". Σημείωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου. Η αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης". Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι "με δεδομένο ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι τη διάλυσή της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάθεση του νομοσχεδίου των ποινικών κωδίκων".

ΝΔ: θεσμικά πρωτοφανής απόφαση

«Η απερχόμενη Κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει ότι «Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει - κατά τρόπο απαράδεκτο - και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μαξίμου: αλαζονική και αντισυνταγματική η στάση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις», απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι «η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».

ΚΙΝΑΛ: επικράτησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ

«Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν κέρδισε το κύρος της Δικαιοσύνης, ούτε η αναγκαία θωράκιση του θεσμού. Επικράτησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμικές ακροβασίες και αυθαιρεσίες, η εμμονή του στη χειραγώγηση του θεσμού της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως «οι τελευταίες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας για τους θεσμούς. Ποτέ στο παρελθόν μετά την μεταπολίτευση η αντισυνταγματική συμπεριφορά της Κυβέρνησης δεν αποτελούσε καθημερινότητα για τη λειτουργία των θεσμών». «Για τη χώρα, τους πολίτες και την ποιότητα της Δημοκρατίας είναι ανάγκη να τα αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν μαζί με την κακή ανάμνηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων», κατέληξε.

«Φαίνεται ότι η διάσκεψη των Προέδρων είναι διακοσμητική. Η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν ήταν καν στις 3 πρώτες επιλογές της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τη θέση αυτή! Προκλητική αλαζονεία & στη Δικαιοσύνη, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter o Γιώργος Μαυρωτάς απο Το Ποτάμι.

Μαυρωτάς - tweet - δικαιοσύνη


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ