Οικονομία

01 Ιουνίου 2019 11:30

Τσακαλώτος: έχουν δίκιο όσοι διαμαρτύρονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Διάβασέ μου το...

Παραδοχές και αυτό-κριτική από τον Υπ. Οικονομικών, ο οποίος «αδειάζει» τον Πολάκη και επικαλείται «επικοινωνιακά προβλήματα».

Τσακαλώτος: έχουν δίκιο όσοι διαμαρτύρονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ
-

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε «too little, too late»,  κυρίως όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών παραδέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι όπως  και υποστηρίζει αυτή η κριτική είναι «αυστηρή».

«Έχουν δίκιο οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται γιατί δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις ζωές τους όσο θα θέλαμε, να τους πείσουμε ότι δεν αδιαφορήσαμε για την ποιότητα της ζωής των μεσαίων στρωμάτων. Ήμασταν όμως αναγκασμένοι να κινηθούμε σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με ανόητους καταναγκασμούς που μας επιβλήθηκαν», δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Εφημερίδα των Συντακτών, απαντώντας στο μήνυμα που έστειλε η μεσαία τάξη στις κάλπες των Ευρωεκλογών.

Όπως υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλούμενος «επικοινωνιακά προβλήματα» στην προβολή του κυβερνητικού έργου, «καταφέραμε να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους σε σχέση με εκείνα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, για λόγους που έχω εξηγήσει και πρόσφατα παραδέχθηκε και το ΔΝΤ, οδηγηθήκαμε σε υπεραπόδοση. Από εκεί και πέρα, διαχειριστήκαμε τα υπερπλεονάσματα άμεσα και στρατηγικά. Δημιουργήσαμε έναν ασφαλή διάδρομο έτσι ώστε το οικονομικό χρέος της χώρας να μη γίνει μια νέα «θηλιά» τουλάχιστον για τα επόμενα 17 χρόνια και την ίδια στιγμή έναν μηχανισμό που να μας απεμπλέκει από την ασφυκτική επιτήρηση. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα επικοινωνήσουμε στους πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Κυρίως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η δημόσια διοίκηση άλλαξε ριζικά τη σχέση με τον πολίτη. Αλλά βήματα έγιναν. Τεχνογνωσία δημιουργήθηκε. Παρακαταθήκη για το μέλλον υπάρχει» αναφέρει ο Υπ. Οικονομικών.

Συνεχίζοντας την κριτική, ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση για την αίσθηση αλαζονείας και την όλο και μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει τους κυβερνητικούς παράγοντες από τους πολίτες και ειδικά την Αριστερά απαντά ότι «κατανοώ πώς και γιατί μπορεί να δόθηκε η εντύπωση ότι δεν ήμασταν αρκετά κοντά στην κοινωνία για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της αλλά και για να βλέπουμε τον πραγματικό αντίκτυπο της πολιτικής μας στις ζωές των ανθρώπων». Επανέρχεται, δε, στη θεωρία της αυταπάτης συμπληρώνοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι πράγματι δεν είχαμε φανταστεί τις δυσκολίες του εγχειρήματος να στήσεις στα πόδια της μια γκρεμισμένη οικονομία, μια καθημαγμένη κοινωνία, μια δύσκαμπτη δημόσια διοίκηση».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει, παράλληλα, αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη και την λογική «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κανέναν στη φυλακή» δηλώνοντας ότι «προσωπικά δεν υιοθέτησα ποτέ τον "δικαστικό δρόμο για τον σοσιαλισμό", αντίθετα δήλωσα τις αντιρρήσεις μου, τον διακωμώδησαν σε κάθε ευκαιρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ