Πολιτική

04 Ιουνίου 2019 16:52

Βούτσης: μέχρι τις 13 Ιουνίου θα έχει πάει ο Τσίπρας στον ΠτΔ

Διάβασέ μου το...

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα προκαλεί η «κανονική» μέχρι τότε λειτουργία της Βουλής και οι τροπολογίες.

Βούτσης: μέχρι τις 13 Ιουνίου θα έχει πάει ο Τσίπρας στον ΠτΔ
-

Ανάμεσα στις 10 με 13 Ιουνίου θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής  ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε πως η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να υπερβεί τις 30 ημέρες και χρονικά την περίοδο εκείνη είναι το συνταγματικό όριο για την προκήρυξη εκλογών. Αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα για την διάλυση της Βουλής.

Μέχρι τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος η Βουλή θα λειτουργεί. «Δεν μπορώ να πω αν θα λειτουργούμε και την άλλη εβδομάδα. Αλλά η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι να διαλυθεί. Είμαστε σε μια ιδιότυπη, αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής», είπε ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο νέος ποινικός κώδικας και ο νέος κώδικας ποινικής δικονομίας θα συζητηθούν με την διαδικασία των κωδίκων που σημαίνει ότι δεν θα κατατεθούν σε αυτά τα νομοσχέδια υπουργικές τροπολογίες. Δεν απέκλεισε ωστόσο, την κατάθεση τροπολογιών στις κυρώσεις συμβάσεων που επίσης, θα ψηφιστούν. «Δεν αποκλείω να υπάρχει μικρός αριθμός τροπολογιών, ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι δε θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό, προεκλογικό χαρακτήρα», ανέφερε.

βουλή - ολομέλεια

Αντιθεσμική λειτουργία καταγγέλλει η αντιπολίτευση και προαναγγέλλει την αποχώρησή της από τη διαδικασία. Η ΝΔ με δήλωση του γενικού γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα, σε συνέχεια των όσων δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής, αναφέρει πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις μιλά και η ΔΗΣΥ που επίσης, θα αποχωρήσει από τη διαδικασία. «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μεταά την ασέβεια προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση είχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει, αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση και το ΚΚΕ. Ο Θανάσης Παφίλης σε δηλώσεις του σημείωσε πως θα καταγγείλουν τη διαδικασία και στη συζήτηση στην επιτροπή και θα αποχωρήσουν.

«Το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο και αν χρειαστεί θα αποχωρήσει», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ακόμη, ότι πρόθεση της Βουλής είναι να «υιοθετήσει» τα παιδιά πρόωρα χαμένου υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου από τη Μυτιλήνη που βοήθησε στη διάσωση χιλιάδων προσφύγων στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ