Οικονομία

04 Ιουνίου 2019 16:07

“Φρένο” στην ανάπτυξη: στο 1,3% του ΑΕΠ το 2019

Διάβασέ μου το...

Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης “τρώει” το success story για την πορεία της Οικονομίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

“Φρένο” στην ανάπτυξη: στο 1,3% του ΑΕΠ το 2019
-

Αρκούντος ανησυχητικά και… απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανάπτυξη του α΄ τριμήνου, αφού δείχνουν ισχνή άνοδο της οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη έκλεισε με αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μόλις κατά 1,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καταγράφοντας περαιτέρω «φρενάρισμα» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είχε προηγηθεί επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5% το 4ο τρίμηνο του 2018 από 2,1% το 3ο τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 1ο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είχε επιτευχθεί ανάπτυξη 2,6%, δηλαδή διπλάσια από αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα, αλλά στο σύνολο του 2018 η ανάπτυξη συγκρατήθηκε στο 1,9%.

Επομένως, διαφαίνεται πλέον μεγάλος κίνδυνος η ανάπτυξη να κινηθεί φέτος σε χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, εκτός εάν επιτευχθεί αναπτυξιακό άλμα τους επόμενους μήνες. Έτσι, «τορπιλίζονται» οι τελευταίες κυβερνητικές προβλέψεις (στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Απρίλιο) για ανάπτυξη 2,3% φέτος. Επιπλέον, η επιβράδυνση της ανάπτυξης δυσχεραίνει τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ (1,85 δισ. ευρώ) που εντοπίζουν λόγω των παροχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των ρυθμίσεων των 120 δόσεων.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το 1ο τρίμηνο του 2019.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% ήταν αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018. Το γεγονός οφείλεται στη μεγάλη πτώση στην κατανάλωση της Γενικής κυβέρνησης (-4,1%), ενώ αυτή των νοικοκυριών κινείται ανοδικά (0,8%).
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018. 
  • Αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.
  • Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,5%.

Σε τριμηνιαία βάση, οι μεταβολές που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν οι εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018.
  • Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.
  • Αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%
Υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση του σχετικά με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνει ότι:

  • Ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 (+1,3%) επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο.
  • Η μεγέθυνση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 είναι ευρείας βάσης και προέρχεται από την ενίσχυση των κυριότερων συνιστωσών του: Καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών (+0,8%), επενδύσεις (+7,9%) και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (+4%).
  • Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 (47,94 δις ευρώ) είναι το υψηλότερο από το 1ο τρίμηνο 2012.
Χρ. Σταϊκούρας

ΝΔ: η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε κάθε στόχο που έθεσε για την ανάπτυξη

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας με τη σειρά του, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις της ως αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει υπερπλεονάσματα.  

Επί μία ολόκληρη τετραετία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη.

Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές επενδύσεις, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τη μείωση φόρων και εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, την υλοποίηση πολιτικών για τους συμπατριώτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».