Κόσμος

04 Ιουνίου 2019 19:59

“Πλάτη” στην Τερέζα Μέι βάζει ο Τραμπ

Text to Speech

Υποσχέσεις… εκατομμυρίων στην, μετά Brexit, Βρετανία από τον Αμερικανό πρόεδρο…

“Πλάτη” στην Τερέζα Μέι βάζει ο Τραμπ

Ενθουσιασμένος για το επερχόμενο Brexit εμφανίστηκε στο Λονδίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «μία φοβερή χώρα που θέλει την ταυτότητα της, θέλει να έχει τα σύνορά της».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τερέζα Μέι , σχολιάζοντας την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε: «πιστεύω ότι θα συμβεί και πιθανόν θα έπρεπε να συμβεί. Πρόκειται για μια φοβερή, μια φοβερή χώρα που θέλει την ταυτότητά της, θέλει να έχει τα σύνορά της, θέλει να διαχειρίζεται η ίδια τις υποθέσεις της. Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ ιδιαίτερο μέρος».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί ειρωνικά τόσο στις διαδηλώσεις στο Λονδίνο όσο και για το ακυρωθέν ραντεβού με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να ζητωκραυγάζουν κι ακόμη κι εδώ σήμερα ήρθαν χιλιάδες άνθρωποι για να ζητωκραυγάσουν και κατόπιν ακούω ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κι εγώ διερωτήθηκα, πού είναι οι διαδηλώσεις; Δεν βλέπω διαδηλώσεις. Είδα μια μικρή διαδήλωση σήμερα όταν ήρθα, πολύ μικρή, επομένως πολλά από αυτά είναι fake news» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «επικρατούσε μια φοβερή ατμόσφαιρα και αγάπη, υπήρχε φοβερή αγάπη… Δεν είδα διαδηλώσεις παρά μόνο πριν από λίγο και ήταν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, που τοποθετήθηκαν για πολιτικούς λόγους, επομένως ήταν fake news».

Για τον ηγέτη των Εργατικών, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «Δεν γνωρίζω τον Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, δεν του έχω μιλήσει ποτέ. Ήθελε να συναντηθούμε σήμερα ή αύριο κι εγώ αποφάσισα ότι δεν θα το έκανα αυτό».

«Νομίζω ότι είναι, όπως εγώ το βλέπω, κάτι σαν μια αρνητική δύναμη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν τα πράγματα σωστά αντί να ασκούν κριτική. Πραγματικά, δεν μου αρέσουν όσοι επικρίνουν όπως μου αρέσουν και σέβομαι τους ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα σωστά» σχολίασε δηκτικά.

ΤΡΑΜΠ - ΜΕΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνάψουν μια «εκπληκτική» εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, μετά το Brexit, μιλώντας για τεράστιες δυνατότητες και για «διπλάσιες ακόμη και τριπλάσιες σε σύγκριση με όσα κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Αναφέρθηκε και στο “αγαπημένο” θέμα του, την αύξηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ…

«Η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος στο NATO. Η πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι σύμμαχοί μας στο NATO πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Και οι δύο μας εργαζόμαστε πολύ σκληρά ως προς αυτό… Αναμένουμε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών να ανταποκριθεί στο κατώτατο όριο του 2% του ΑΕΠ. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έχουν άλλη επιλογή».

Ο Τραμπ συναντήθηκε και με τον Φάρατζ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει, πραγματικά, στο BREXIT» και πως απολαμβάνει το ταξίδι του στο Λονδίνο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ