Οικονομία

05 Ιουνίου 2019 16:54

“Μαύρη τρύπα” έως 3,2 δις από το πακέτο παροχών βλέπουν οι Βρυξέλλες

Διάβασέ μου το...

Μεγάλη απόκλιση στους υπολογισμούς Αθήνας και Κομισιόν για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων. Πόσο «ακριβή» είναι για το Δημόσιο η ρύθμιση των 120 δόσεων. Τι λέει το ΥΠΟΙΚ.

“Μαύρη τρύπα” έως 3,2 δις από το πακέτο παροχών βλέπουν οι Βρυξέλλες
-

 Του Νίκου Ρογκάκου

“Βόμβα” Κομισιόν για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αφού θεωρεί ότι το κόστος μπορεί να φτάσει συνολικά τα 4,4-5,5 δις ευρώ τη διετία 2019-2020, όπως προκύπτει από αναλυτικό πίνακα που περιλαμβάνεται στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος των μέτρων στη διετία θα είναι μόλις 2,3 δις ευρώ.

Τυχόν επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της Κομισιόν θα σήμαινε μαύρη τρύπα η οποία θα μπορούσε αθροιστικά στη διετία να ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ αν και στην έκθεση δεν διατυπώνεται σαφής εκτίμηση. Επισημαίνεται όμως ότι μέσω των ανοιξιάτικων προβλέψεων, πριν την εφαρμογή των μέτρων Τσίπρα η Κομισιόν εκτιμούσε πως τόσο φέτος όσο και το 2020 θα καλυφθεί ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επισημαίνουν στην εισαγωγή της έκθεσης ότι το δημοσιονομικό κόστος των παροχών και των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ) φέτος και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, αναλυτικός πίνακας που ακολουθεί ανεβάζει τον λογαριασμό στα 4,4-5,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο διετίας, καθώς βλέπει:

  1. Δημοσιονομικό κόστος 1,1%-1,4% του ΑΕΠ φέτος (2,1-2,6 δισ. ευρώ)
  2. Δημοσιονομικό κόστος 1,2%-1,5% του ΑΕΠ το 2020 (2,3 - 2,9 δισ. ευρώ).

Αναλυτικότερα:

  1. Οι ρυθμίσεις οφειλών εκτιμάται από τους θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,3%-0,6% του ΑΕΠ (570 εκατ. ευρώ - 1,14 δισ. ευρώ) φέτος και το 2020
  2. Οι μειώσεις ΦΠΑ θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 0,3% του ΑΕΠ (570 εκατ. ευρώ) φέτος και 0,4% του ΑΕΠ (760 εκατ. ευρώ) το 2020
  3. Η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας θα έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ (950 εκατ. ευρώ) ετησίως.
  4. Επιπλέον στην έκθεση τονίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμών, τα μέτρα αυτά «θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα χρόνια» και σημειώνεται ότι η έκταση της απόκλισης θα εξαρτηθεί από την πορεία των ρυθμίσεων οφειλών.

Τι απαντά ο Τσακαλώτος

Πηγές του οικονομικού επιτελείου, σχετικά με την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμαιναν ότι:

  • Η Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το Φθινόπωρο.
  • Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

"Πυρά" των κομμάτων

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται ότι «η καθήλωση της Ελληνικής Οικονομίας και τα νέα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται, αναδεικνύονται καθαρά τόσο με την Τρίτη έκθεση των θεσμών, όσο και από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ. Οι δεσμεύσεις του κ Τσίπρα με τις πολιτικές των υπέρ πλεονασμάτων και την εξοντωτική φορολογία, δεν επιτρέπουν την έξοδο από την κρίση, υπονομεύουν το μέλλον. Τον πανικόβλητο κ Τσίπρα δεν θα σώσουν οι προεκλογικές παροχές εξαγοράς. Οι πολίτες δεν παρασύρονται από ελεημοσύνες της τελευταίας στιγμής. Απαιτούν να τερματιστεί η υπερφορολόγηση, να πάψει η διαρκής αβεβαιότητα για την οικονομία, να αποκατασταθεί ένα ομαλό επενδυτικό κλίμα, ν΄ αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις διαρκούς και όχι ευκαιριακής απασχόλησης. Είναι η ώρα για Αλλαγή Πολιτικής. Με αλλαγή των δεσμεύσεων, με πολιτικές για επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Με ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής».

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την Έκθεση της Κομισιόν αναφέρει «την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα αναδειχθεί ως ο πιο ικανός διαχειριστής, η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει ποια θα είναι η κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα των εκλογών, με προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πλειστηριασμούς ακινήτων και νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να θωρακιστεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, φθάνοντας μέχρι του σημείου να στηλιτεύει ως “παροχές” τα ελάχιστα προεκλογικά ψίχουλα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ