Πολιτική

06 Ιουνίου 2019 12:16

Αναδίπλωση Καλογήρου: φέρνει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για τον βιασμό

Διάβασέ μου το...

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το πως θα αντιμετωπίζεται ο βιασμός στο Νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρνει νομοτεχνική βελτίωση...

Αναδίπλωση Καλογήρου: φέρνει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για τον βιασμό
-

Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο του ποινικού κώδικα, που αφορά το αδίκημα του βιασμού, προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν.

«Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε:

«Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του Ποταμιού που συμμετέχει μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση παρακολουθούν και τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αντιθεσμική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, τόνισαν ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στη ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοθετήματος όταν ήδη έχουν προαναγγελθεί οι εθνικές εκλογές και αποχώρησαν. Η ΝΔ δεν παρέστη καθόλου στη συνεδρίαση, πιστή στη γραμμή που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως η νομοθέτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος «προσβάλει το λαό» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πραξικοπηματία» προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Καλογήρου, στις αναφορές του κ. Λοβέρδου, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου κρύβονται σκορπιοί και φίδια. «Υπάρχουν σημαντικές διατάξεις και θεμελιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο που λύνει θέματα πράγματι δεκαετιών. Όμως η κυβέρνηση ντρέπεται να πει τι περιέχει το κείμενο, δεν έχει το θάρρος μετά την υπέροχη δουλειά που έγινε και έρχεται με διαδικασίες αντισυνταγματικές και φέρνει διατάξεις για να υπερψηφιστούν που κρύβουν σκορπιούς και φίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Έγινε μια μακρά και ευρεία διαβούλευση με κόμματα και επιστημονικούς φορείς. Ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση, που όλοι το ομολογούν αλλά τεχνηέντως, για μικροπολιτικούς λόγους, και υποκριτικά εμφανίζονται να παραποιούν τη πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για fast track διαδικασία που κρύβει σκορπιούς και φίδια», απάντησε ο κ. Καλογήρου.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τον Ποινικό Κώδικά που κατατέθηκε στη Βουλή δήλωσε ότι "ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε πως «κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ οδηγείται στην απόφαση να αποχωρήσει, δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιες σκοπιμότητες…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ