Υγεία - Περιβάλλον

10 Ιουνίου 2019 11:46

Κλειστά επ’αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα

Διάβασέ μου το...

Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στα κέντρα εξετάσεων της χώρας. Γιατί διαμαρτύρονται, πώς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κλειστά επ’αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα
-

Κλειστά είναι από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, καθώς δεν πραγματοποιούν καμία εξέταση για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαζόμενοι στα διαγνωστικά διαμαρτύρονται για τις επιστροφές που τους επιβάλλονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, που όπως λένε τους έχουν στοιχίσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ’αόρισον αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων, η οποία ξεκινά από τις 10 Ιουνίου έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων, μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Οι ίδιοι κατηγορούν παράλληλα το υπουργείο Υγείας ότι, προσθέτει νέες ακριβές διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα αυτών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως) γι’αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί εντελώς σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Απεργούν και οι φυσικοθεραπευτές έως την Τετάρτη

Αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι φυσικοθεραπευτές, από σήμερα έως την Τετάρτη 12 Ιουνίου. «Ο ΠΣΦ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013, 125.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων» σημειώνουν. Προσθέτουν ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι, ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε η διεύρυνση των παθήσεων για τις οποίες δικαιολογείται η εκτέλεση συνεδριών φυσικοθεραπείας, η παράταση του χρόνου διενέργειας συνεχόμενων συνεδριών και η δυνατότητα χορήγησης συνεδριών φυσικοθεραπείας εφ' όρου ζωής για παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η κυστική ίνωση, αυτά συνέβησαν χωρίς αντίστοιχη αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία. Κάτι που αποτελεί τον απόλυτο εμπαιγμό από πλευρά τού υπουργείου Υγείας, καθώς τις άκρως απαραίτητες διευρύνσεις αυτές θα πρέπει να τις πληρώσουν οι φυσικοθεραπευτές από την τσέπη τους, μέσω rebate και claw-back».

Ο ΠΣΦ προγραμματίζει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ. και σημειώνει ότι «εκείνη την ημέρα όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ