Καιρός

10 Ιουνίου 2019 17:30

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επιδείνωση των συνθηκών σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται την Τρίτη. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η «σύγκρουση» καλοκαιριού και άνοιξης, δημιουργεί βροχές, μπόρες και καταιγίδες, ισχυρότερες την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία αναμένουμε νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ηπειρωτικά, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 13 έως 34 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς στα δυτικά, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα φυσούν βοριάδες, με ένταση 3 με 5 μποφόρ, το πρωί στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 11/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου διαπιστώθηκε η ύπαρξη Μύγας  της Μεσογείου. Η Μύγα της Μεσογείου είναι ένα εξαιρετικά πολυφάγο έντομο και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη  καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Η προσβολή  των καρπών από τις προνύμφες του εντόμου είναι συνήθως σημαντική  σε οπωρώνες που δεν προστατεύονται  συστηματικά από τους  υπόλοιπους εντομολογικούς εχθρούς. 

Η προστασία των καρπών  αρχίζει από το στάδιο της αλλαγής χρώματος (έναρξη ωρίμανσης) και μπορεί να εφαρμοστεί  είτε με ψεκασμό κάλυψης με ένα  κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, είτε με δολωματικό ψεκασμό. Οι  ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο  των καλλιεργητών. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ