Υγεία - Περιβάλλον

11 Ιουνίου 2019 09:20

Απεργία στα διαγνωστικά κέντρα: νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Διάβασέ μου το...

Στον "αέρα" οι εξετάσεις χιλιάδων ασφαλισμένων και ιδιωτών. Τι ζητούν τα διαγνωστικά.

Απεργία στα διαγνωστικά κέντρα: νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας
-

Σήμερα  στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Οι εργαζόμενοι στα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια ξεκίνησαν χθες την επ’αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που είχε το συντονιστικό τους όργανο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

 Στην απεργία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Πρόκειται για χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία σημειωτέον διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Το αίτημα των απεργών είναι η επανεξέταση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί και πιο συγκεκριμένα από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και οι γιατροί των διαγνωστικών κέντρων όπως και οι φυσικοθεραπευτές αντιδρώντας στα μέτρα επιστροφών (rebate και claw-back).