Υγεία - Περιβάλλον

11 Ιουνίου 2019 18:18

Διαγνωστικά κέντρα: “ναι μεν, αλλά…” στην συνάντηση με τον Ξανθό

Διάβασέ μου το...

Σε “αδιέξοδο” φαίνεται ότι κατέληξε η συνάντηση του Υπ. υγείας, με τους εκπροσώπους των εξεταστικών κέντρων. Τι θα γίνει με την απεργία διαρκείας.

Διαγνωστικά κέντρα: “ναι μεν, αλλά…” στην συνάντηση με τον Ξανθό
-

Χωρίς συμφωνία έληξε η σημερινή συνάντηση του υπουργού υγείας, Ανδρέα Ξανθού, με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.   

Μετά το σημερινό «αδιέξοδο», η απεργία διαρκείας που έχει κηρυχθεί αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Τετάρτη. Μάλιστα, το πρωί, θα συνεδριάσουν υπεύθυνοι του κλάδου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι 40 φορέων από όλη τη χώρα, καθώς δεν ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημά τους. Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ. 

Κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο και η αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback. 

Παράλληλα, ζητούν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας Υγείας.

Τα διαγνωστικά κέντρα είναι κλειστά επ΄ αόριστον και δεν εξυπηρετούν καμία κατηγορία ασφαλισμένων, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ