Καιρός

12 Ιουνίου 2019 17:21

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επανακάμπτει το καλοκαίρι, κρατώντας σε «επιφυλακή» τους καλλιεργητές. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Το καλοκαίρι επανέρχεται με ηλιοφάνεια, μελτέμι και τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο οι καλλιεργητές πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για χαλαζοπτώσεις και ποτίσματα.

Την Πέμπτη αναμένονται πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριος ουρανός, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές μπόρες, κυρίως στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 14 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ και βοριάδες στο Αιγαίο, με ένταση 5 και τοπικά 6 μποφόρ, που ευνοούν την μεταφορά σκόνης στα δυτικά. 

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 13/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε Βλαστορύκτης Καρυδιάς. Σε πολλούς καρυδεώνες παρατηρούνται ξηράνσεις κλάδων από τον βλαστορύκτη. Η ενηλικίωση και η έξοδος των ενηλίκων από τους βλαστούς γίνεται αυτή την περίοδο. Τα θηλυκά ακμαία γεννούν τα αυγά και τα τοποθετούν στους βλαστούς ή στους ποδίσκους των καρπών. Οι στοές του εντόμου στους ποδίσκους των καρυδιών προκαλούν ξήρανση και πρόωρη πτώση των καρπών τον Ιούλιο.

Οι νεαρές προνύμφες στην αρχή τρέφονται εξωτερικά από το βλαστό προκαλώντας περιμετρική διάβρωση του φλοιού, δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό δακτυλίδι και στην συνέχεια μπαίνουν στον βλαστό όπου δημιουργούν στοές. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ