Κοινωνία

13 Ιουνίου 2019 12:33

Έκλεψαν τα τάματα από την Παναγία Πορταΐτισσα στο Άγιο Όρος

Διάβασέ μου το...

Συναγερμός στο Άγιο Όρος μετά από περιστατικό κλοπής στη Μονή Ιβήρων.

Έκλεψαν τα τάματα από την Παναγία Πορταΐτισσα στο Άγιο Όρος

Ιερόσυλος αφαίρεσε από την Ιερά Μονή Ιβήρων τάματα της Ιεράς εικόνας της «Παναγίας Πορταΐτισσας», τα ξημερώματα της Πέμπτης

Μοναχός που μετέβη στο Ναό για να ανάψει τα καντήλια αντιλήφθηκε το πρωί την παραβίαση και ενημέρωσε αμέσως τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Ναθαναήλ για την κλοπή.

Ο δράστης εγκλωβίστηκε σε δασώδες φαράγγι του Αγίου Όρους όπου και τον αναζητούσαν έως αργά το απόγευμα αστυνομικοί αλλά και λιμενικοι. Τα τάματα βρέθηκαν σε σάκο που πέταξε ο ληστής.

Για την ληστεία ενημερώθηκε άμεσα και ο  Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας.

Η Παναγία η Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων, είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν». Η ιστορία της έχει κάνει πολλούς να δακρύσουν και ακόμη περισσότερους να πιστέψουν.

Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος της ιεράς εικόνας αγγίζει τα 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα. Μάλιστα, η αυστηρή έκφραση του ιερού προσώπου Της, τονιζόμενη από την επιβλητική, καθηλωτική ματιά Της, προξενεί το δέος.

Για τους Αγιορείτες και ειδικότερα για τους Ιβηρίτες η Παναγία η Πορταΐτισσα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου ανάμεσά τους. Από το 1004 που βρέθηκε μέχρι σήμερα η εικόνα της Παναγίας δεν έχει βγεί ποτέ από το Άγιον Όρος. Ο θρύλος λέει πως όσο η εικόνα παραμένει στη θέση της το Άγιον Όρος θα είναι άτρωτο.

Άλλος θρύλος λέει πως όταν η εικόνα χαθεί θα είναι σημάδι ότι πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία. Μάρτυρες των θαυμάτων της Παναγίας είναι τα δεκάδες πολύτιμα αφιερώματα. εγκόλπια αρχιερέων, μετάλλια πρωταθλητών και ολυμπιονικών αλλά και παράσημα ηρώων, κοσμούν το εικόνισμα Της.