Πολιτική

15 Ιουνίου 2019 10:56

Κυπριακή ΑΟΖ: παροξυσμός τουρκικών προκλήσεων και αντιδράσεις

Διάβασέ μου το...

Ο "Πορθητής" έπιασε δουλειά δυτικά της Πάφου. Ευρωπαϊκό "μέτωπο" κατά της Τουρκίας. Για "απειλή κατά της ειρήνης" έκανε λόγο ο Αναστασιάδης. Μέτρα εναντίον της Άγκυρας ζητά ο Τσίπρας.

Κυπριακή ΑΟΖ: παροξυσμός τουρκικών προκλήσεων και αντιδράσεις
-

Διέβη τον Ρουβίκωνα των προκλήσεων η Τουρκία που ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι το γεωτρύπανο "Πορθητής" έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Ήταν άμεση η αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων ευρωπαίων ηγετών που έσπευσαν να επαναλάβουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την κυβέρνησή της. Κάλεσαν μάλιστα την Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οι ηγέτες των MED7 Νοτίων κρατών-μελών της ΕΕ καταδίκασαν τις τουρκικές έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να μελετήσει το ενδεχόμενο κυρώσεων και κατάλληλων μέτρων εάν αυτές συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το τελικό προσχέδιο της διακήρυξης, καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις το πρόσθετο πρωτόκολλο τονίζοντας ότι, η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ουσιώδης. Εξέφρασαν την στήριξη τους στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όσον αφορά το κυπριακό, επανέλαβαν την στήριξη τους στις προσπάθειες για έξευρεση λύσης στην βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του Ευρωπαικού Κεκτημένου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την αλληλέγγυα στάση των εταίρων και  τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να το παραβιάσει κανένας. «Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε». Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση».

Την ανάγκη η ΕΕ να στηρίζει τα κράτη μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στην Βαλέτα της Μάλτας. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη». Σημείωσε δε ότι «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες».

Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκηςέστειλε μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθηση που της αναλογεί» και τάχθηκε υπέρ των συνθηκών καλής γειτονίας με την Τουρκία.

ΚΚΕ: χρειάζεται επαγρύπνηση

Σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, το ΚΚΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, κάνοντας λόγο για «τακτική εφησυχασμού, που συστηματικά καλλιεργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Εδώ και πολύ καιρό το ΚΚΕ έχει αναδείξει τους τεράστιους κινδύνους, που εξελίσσονται στην περιοχή μας, σε βάρος των λαών και έχει αντιπαρατεθεί με την τακτική του εφησυχασμού, που συστηματικά καλλιεργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα προβάλλοντας τη δήθεν βοήθεια των “συμμάχων”, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όπως και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των σφοδρών ενεργειακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και των σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στους οποίους η κυβέρνηση έχει ρόλο σημαιοφόρου.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, οδηγεί το λαό σε μεγάλες περιπέτειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ